Statele din Balcani se pregătesc de o posibilă extindere a crizei din Grecia asupra sistemelor lor bancare

Economica.net
23 06. 2015
national_bank_of_greece_08635600_22948800

Oficialii din Albania, Bulgaria, Macedonia, România şi Serbia susţin că au pus în carantină diviziile locale ale băncilor greceşti astfel încât chiar dacă băncile mamă intră în colaps subsidiarele lor vor supravieţui. Însă chiar şi aşa nu pot împiedica retragerea depozitelor. Dacă criza din Grecia declanşează o panică în rândul deponenţilor care se vor grăbi să-şi scoată banii din instituţiile de credit controlate de băncile greceşti rezultatele vor fi impredictibile.

‘Nu este bine atunci când casa vecinului tău este în flăcări’, a declarat preşedintele Asociaţiei băncilor din Bulgaria, Levon Hampartzoumian, chiar dacă acesta consideră că nu există o ameninţare directă din partea Greciei.

Băncile greceşti controlează aproximativ o cincime din sectoarele bancare din Bulgaria şi Macedonia şi uşor mai puţin în România, Serbia şi Albania.

Reuters a întrebat Băncile centrale din regiune cu expunere pe băncile greceşti care sunt măsurile preventive pe care le-au introdus. În Bulgaria, Banca centrală are autoritatea de a limita nivelul fondurilor care pot fi transferate de la diviziile locale către acţionarii din Grecia. ‘Băncile greceşti din Bulgaria sunt structuri separate’, a declarat preşedintele bulgar Rosen Pleneliev la începutul acestei luni.

În mai multe ţări vecine Greciei legislaţia împiedică băncile mamă să reducă capitalul subsidiarelor lor locale fără permisiunea băncii centrale. De asemenea, mai multe bănci centrale au decis în ultimele luni să sporească monitorizarea băncilor greceşti. ‘Ne-au informat zilnic cu privire la tranzacţiile pe care le derulează cu băncile mamă. Până acum nu am sesizat nimic neobişnuit’, a declarat un oficial de la Banca centrală a Macedoniei.

Cu toate acestea, economistul şef pentru Europa Centrală şi de Est de la UniCredit, Lubomir Mitov a subliniat că toate canalele de contagiune au fost acoperite cu excepţia unuia. ‘Ne putem aştepta la o problemă doar dacă populaţia se grăbeşte să-şi retragă depozitele de la bănci’, a spus Lubomir Mitov.

Tocmai pentru a se pregăti pentru o eventuală panică în rândul deponenţilor, băncile centrale din regiune au îmbunătăţit în ultimii ani capitalizarea şi lichiditatea sectoarelor bancare. De exemplu, în România, Banca Naţională susţine că băncile greceşti au un nivel de capitalizare de 17%, mai mult decât pragul minim de 10% cerut de organismele de reglementare.