Statele membre G7 vor căuta modalități prin care să folosească veniturile activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina – Reuters

Ţările G7 vor căuta modalităţi pentru a folosi veniturile generate de activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina, au declarat sâmbătă miniştrii de finanţe din cele mai dezvoltate şapte democraţii din lume, reuniţi în oraşul italian Stresa, potrivit unui proiect de declaraţie consultat de Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 25 mai 2024, 16:13
Statele membre G7 vor căuta modalități prin care să folosească veniturile activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina - Reuters

G7 a îngheţat active ruseşti în valoare de circa 300 de miliarde de dolari imediat după ce Moscova a invadat Ucraina, în februarie 2022.

„Înregistrăm progrese în discuţiile noastre cu privire la posibilele căi de a aduce profiturile extraordinare care decurg din activele suverane blocate ale Rusiei în beneficiul Ucrainei”, se arată în proiectul de declaraţie al G7.

Declaraţia nu va suferi modificări semnificative înainte de o versiune finală care va fi publicată mai târziu sâmbătă, a spus o sursă din G7.

La reuniune va participa sâmbătă şi ministrul de Finanţe ucrainean Serhii Marcenko, a cărui ţară devastată de război se luptă să ţină piept ofensivei militare ruse din nordul şi estul ţării, la mai bine de doi ani după invazia Moscovei.

Miniştrii de finanţe şi bancherii centrali din G7 (SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Canada), reuniţi la Stresa, îşi propun să prezinte opţiuni cu privire la problema finanţării Ucrainei pe care şefii de guvern din ţările G7 urmează să le analizeze la un summit de la jumătatea lunii iunie, se mai arată în comunicat.

„În conformitate cu sistemele noastre juridice, activele suverane ale Rusiei din jurisdicţiile noastre vor rămâne blocate până când Rusia va plăti pentru daunele pe care le-a cauzat Ucrainei”, se precizează în comunicat.

Puterea în creştere a exporturilor Chinei şi ceea ce miniştrii G7 numesc „supracapacitatea” sa industrială au fost o altă temă centrală a reuniunii de două zile din oraşul Stresa, în nordul Italiei.

„Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la utilizarea de către China a politicilor şi practicilor comerciale neloiale, care ne subminează lucrătorii, industriile şi rezilienţa economică”, se mai arată în comunicat.

Sursa foto: Mef.gov.it

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Cluj Napoca – Oradea: Asocierea Arcada – Alstom are un progres de 5% pe lotul 1 – API (Video)
Calea ferată Cluj Napoca – Oradea: Asocierea Arcada – Alstom are un progres de 5% pe lotul 1 – API (Video)
Asociația Pro Infrastructură (API) a prezentat luni imagini cu lotul 1 Cluj Napoca - Aghireșu (30,41 km) din cadrul liniei de cale ferată Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihor. Potrivit API,......
România „fierbe”. Cod galben de caniculă în Bucureşti şi în aproape jumătate din ţară. Disconfortul termic va creşte în zilele următoare – ANM
România „fierbe”. Cod galben de caniculă în Bucureşti şi în aproape jumătate din ţară. Disconfortul ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis două atenţionări Cod galben de caniculă, primul valabil în cursul ...
Ţările ce deţin arme nucleare îşi întăresc arsenalele atomice în faţa numeroaselor conflicte de pe glob – raport SIPRI
Ţările ce deţin arme nucleare îşi întăresc arsenalele atomice în faţa numeroaselor conflicte de pe glob – ...
Statele care deţin arme nucleare îşi întăresc arsenalele atomice în faţa numeroaselor conflicte de pe plan global, ...
Electromontaj a semnat un parteneriat cu Vestas pentru instalaţiile de racordare la SEN a noului parc eolian Vifor
Electromontaj a semnat un parteneriat cu Vestas pentru instalaţiile de racordare la SEN a noului parc eolian Vifor
Grupul Electromontaj începe un nou proiect pe energie verde prin semnarea parteneriatului cu Vestas pentru proiectarea şi ...