Statele membre UE au ajuns la un acord privind impunerea unui plafon de preț la produsele petroliere exportate de Rusia

Preşedinţia suedeză a Consiliului UE a anunţat că ambasadorii statelor din Uniunea Europeană au ajuns vineri la un acord privind limitarea preţului produselor petroliere ruseşti, cu două zile înaintea începerii unui embargou al UE asupra acestor produse, informează AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - sâm, 04 feb. 2023, 09:14
Statele membre UE au ajuns la un acord privind impunerea unui plafon de preț la produsele petroliere exportate de Rusia

„Ambasadorii UE au aprobat astăzi plafonarea preţului pentru produsele petroliere ruseşti înaintea unei adoptări definitive de către Consiliul European”, au transmis oficialii suedezi pe Twitter. Este vorba de „un acord important, care face parte din răspunsul neîntrerupt al Uniunii Europene şi al partenerilor săi la războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei”.

Potrivit unor diplomaţi europeni, acordul prevede un preţ plafonat de 100 de dolari pe baril pentru produse mai scumpe, precum motorina, şi un altul de 45 de euro pe baril pentru produsele mai puţin rafinate, precum păcura. Acest acord corespunde propunerilor făcute de Comisia Europeană.

Plafoanele stabilite se referă la produsele petroliere ruseşti transportate pe nave ale Uniunii Europene.

Surse diplomatice au descris aceste preţuri ca fiind „echilibrate”, făcând posibilă „reducerea veniturilor Rusiei şi garantând în acelaşi timp accesul ţărilor terţe” din afara UE la aceste produse.

„Împreună cu G7, stabilim plafoane de preţ pentru aceste produse pentru a reduce veniturile ruseşti, asigurând în acelaşi timp stabilitatea pieţei globale a energiei”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.”Trebuie să continuăm să lipsim Rusia de mijloacele de a duce războiul în Ucraina”, a mai spus ea, amintind de intrarea în vigoare duminică a embargoului asupra produselor petroliere ruseşti exportate pe mare.

Potrivit altor surse diplomatice, Polonia şi statele baltice au pledat pentru un nivel chiar mai redus al plafonului pentru a penaliza şi mai mult Moscova.

Ecuaţia este totuşi delicată, obiectivul fiind, ca şi în cazul plafonării preţului ţiţeiului în decembrie, de a restrânge veniturile Rusiei, asigurându-se totodată că aceasta continuă să aprovizioneze piaţa mondială pentru a nu destabiliza schimburile şi a provoca o creştere a preţurilor. Diversitatea produselor petroliere, al căror preţ de vânzare variază enorm de la o piaţă la alta, complică şi ea situaţia.

Embargoul european asupra produselor rafinate ruseşti „va dezechilibra şi mai mult pieţele internaţionale de energie”, a avertizat vineri purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, care a asigurat că Moscova „ia măsuri pentru a-şi asigura interesele”.

Conform unui acord la care au ajuns în decembrie UE, G7 şi Australia, aceste plafonări trebuie adoptate înainte de intrarea în vigoare duminică a embargoului european asupra produselor rafinate ruseşti exportate pe mare pentru a împiedica Moscova să găsească cu uşurinţă noi cumpărători la preţurile pieţei.

Dincolo de plafonul stabilit de europeni, companiilor cu sediul în UE, G7 sau Australia li se va interzice să furnizeze servicii care permit transportul maritim, în special asigurări (ţările G7 asigură în proporţie de 90% transporturile globale).

Urmând exemplul SUA şi Canadei, UE a interzis deja din 5 decembrie pe teritoriul său aproape toate livrările de petrol rusesc transportat pe mare.

La aceasta s-a adăugat concomitent un mecanism de plafonare a preţului aprobat de UE, G7 şi Australia, care prevede că, la nivel mondial, să poată fi livrat în continuare numai ţiţeiul rusesc vândut la un preţ de cel mult 60 de dolari pe baril. Companiile cu sediul în aceste ţări nu îşi mai pot presta serviciile (comerţ, transport de marfă, asigurări, armatori etc.), în caz contrar riscând să fie sancţionaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Mihai Tudose, despre negocierea compensațiilor pentru Fermieri: Vina lui Daea este că a crezut în bunul-simţ şi în buna credinţă a celor de la Comisie
Mihai Tudose, despre negocierea compensațiilor pentru Fermieri: Vina lui Daea este că a crezut în bunul-simţ şi în ...
Europarlamentarul PSD Mihai Tudose afirmă despre negocierile purtate de ministrul Agriculturii, Petre Daea, cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a obţine compensaţii pentru fermieri, că......
OpenAI a dezactivat pentru câteva ore accesul la ChatGPT, după ce un bug a expus datele mai multor utilizatori
OpenAI a dezactivat pentru câteva ore accesul la ChatGPT, după ce un bug a expus datele mai multor utilizatori
OpenAI a dezactivat accesul pentru mai multe ore la ChatGPT, după ce unii dintre utilizatori au ajuns să vadă informaţiile ...
Faliment Euroins. Când își vor încasa banii șoferii păgubiți și când îi primesc înapoi clienții cu RCA la companie
Faliment Euroins. Când își vor încasa banii șoferii păgubiți și când îi primesc înapoi clienții cu RCA la companie
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația societății Euroins România pentru că aceasta nu îndeplinea ...
Acțiunile Activision Blizzard s-au apreciat vineri cu peste 5% după ce autoritățile britanice au decis să restrângă o investigație privind preluarea sa de către Microsoft
Acțiunile Activision Blizzard s-au apreciat vineri cu peste 5% după ce autoritățile britanice au decis să restrângă ...
Acţiunile Activision Blizzard au crescut vineri, după ce Autoritatea pentru Concurenţă şi Pieţe (CMA) din Regatul Unit ...