Statele UE nu au ajuns la acord asupra revizuirii legislaţiei privind OMG

Statele membre ale Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă vineri la un compromis în privinţa revizuirii legislaţiei pentru a oferi posibilitatea ca ţările să fie cele care să decidă restricţionarea sau interzicerea cultivării pe teritoriul lor a organismelor modificate genetic (OMG) autorizate la nivel european, în principal în urma opoziţiei unor state precum Franţa, Germania sau Marea Britanie.
Economica.net - vin, 09 mart. 2012, 18:12
Statele UE nu au ajuns la acord asupra revizuirii legislaţiei privind OMG

„Sunt dezamăgită că nu am ajuns la un acord, în ciuda muncii depuse. Europa nu a fost pregătită în acest moment. Am făcut tot ce am putut”, a declarat vineri, la Bruxelles, ministrul danez al mediului Ida Auken, a cărei ţară deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

„Chiar dacă nu am ajuns la un compromis, este clar că există voinţa puternică a mai mult de 20 de ţări de a avea dreptul de a se opune OMG-urilor pe teritoriul lor”, a spus Ida Auken la sfârşitul primei părţi a unei reuniuni a miniştrilor mediului din UE, care au luat în discuţie un text de compromis propus de Danemarca.

„Nu aş spune (că ideea) este complet moartă (…) Vom vedea dacă Europa va fi pregătită în iunie”, a mai afirmat Ida Auken. „A fost o discuţie lungă şi tensionată”, a adăugat ea.

„Vom analiza cu atenţie dacă să discutăm din nou (subiectul) în iunie. Există dorinţa (de rediscutare) din partea unor ţări care s-au opus. Dar ar trebui să am motive serioase pentru a face acest lucru, pentru a nu ne afla din nou în această situaţie”, a mai spus Ida Auken.

Pe baza textului de compromis al preşedinţiei daneze, Consiliul a examinat o propunere de reglementare care modifica directiva europeană 18/2001 în ceea ce priveşte posibilitatea ca statele membre să restricţioneze sau să interzică, pe o parte a teritoriului sau pe întreg teritoriul, cultivarea organismelor modificate genetic autorizate la nivel european.

Propunerea Comisiei are ca obiectiv să stabilească o bază juridică pentru a permite statelor membre să restricţioneze sau interzică cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor din alte motive decât sănătatea sau mediul, de care se ţine deja cont în cadrul procedurii de autorizare a OMG-urilor de către UE.

Pe de altă parte, comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorului John Dalli a declarat că textul de compromis al preşedinţiei daneze ‘a atras de fapt sprijinul multor state care au fost anterior împotrivă propunerii originale’. „Sper că preşedinţia daneză o va meţine în top pe agendă”, a afirmat Dalli, în cadrul conferinţei de presă comune cu ministrul danez al mediului.

Potrivit lui Dalli, unul din motivele principale de neînţelegere a fost legat de dorinţa exprimată de unele state ‘de a nu se fragmenta piaţa unică’. „Am spus mereu că situaţia prezentă este o piaţă unică fragmentată, întrucât avem 10 din cele 27 de state membre din UE cu clauze de salvgardare care interzic cultivarea celor două organisme modificate genetic care au fost aprobate în Europa”, a afirmat comisarul Dalli.

În prezent, UE aprobă cultivarea a două tipuri de organisme modificate genetic – o anumită specie de porumb şi un tip de cartof adaptat pentru producţia de amidon.

Ministrul mediului şi pădurilor Laszlo Borbely a declarat joi, la Bruxelles, că România a fost de acord cu deblocarea situaţiei, dar a susţinut ‘că ar trebui să existe o listă pe baza căreia fiecare ţară să ştie pe ce bază interzice sau nu aceste OMG-uri’.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...