Statele UE nu au ajuns la acord asupra revizuirii legislaţiei privind OMG

Statele membre ale Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă vineri la un compromis în privinţa revizuirii legislaţiei pentru a oferi posibilitatea ca ţările să fie cele care să decidă restricţionarea sau interzicerea cultivării pe teritoriul lor a organismelor modificate genetic (OMG) autorizate la nivel european, în principal în urma opoziţiei unor state precum Franţa, Germania sau Marea Britanie.
Economica.net - vin, 09 mart. 2012, 18:12
Statele UE nu au ajuns la acord asupra revizuirii legislaţiei privind OMG

„Sunt dezamăgită că nu am ajuns la un acord, în ciuda muncii depuse. Europa nu a fost pregătită în acest moment. Am făcut tot ce am putut”, a declarat vineri, la Bruxelles, ministrul danez al mediului Ida Auken, a cărei ţară deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

„Chiar dacă nu am ajuns la un compromis, este clar că există voinţa puternică a mai mult de 20 de ţări de a avea dreptul de a se opune OMG-urilor pe teritoriul lor”, a spus Ida Auken la sfârşitul primei părţi a unei reuniuni a miniştrilor mediului din UE, care au luat în discuţie un text de compromis propus de Danemarca.

„Nu aş spune (că ideea) este complet moartă (…) Vom vedea dacă Europa va fi pregătită în iunie”, a mai afirmat Ida Auken. „A fost o discuţie lungă şi tensionată”, a adăugat ea.

„Vom analiza cu atenţie dacă să discutăm din nou (subiectul) în iunie. Există dorinţa (de rediscutare) din partea unor ţări care s-au opus. Dar ar trebui să am motive serioase pentru a face acest lucru, pentru a nu ne afla din nou în această situaţie”, a mai spus Ida Auken.

Pe baza textului de compromis al preşedinţiei daneze, Consiliul a examinat o propunere de reglementare care modifica directiva europeană 18/2001 în ceea ce priveşte posibilitatea ca statele membre să restricţioneze sau să interzică, pe o parte a teritoriului sau pe întreg teritoriul, cultivarea organismelor modificate genetic autorizate la nivel european.

Propunerea Comisiei are ca obiectiv să stabilească o bază juridică pentru a permite statelor membre să restricţioneze sau interzică cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor din alte motive decât sănătatea sau mediul, de care se ţine deja cont în cadrul procedurii de autorizare a OMG-urilor de către UE.

Pe de altă parte, comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorului John Dalli a declarat că textul de compromis al preşedinţiei daneze ‘a atras de fapt sprijinul multor state care au fost anterior împotrivă propunerii originale’. „Sper că preşedinţia daneză o va meţine în top pe agendă”, a afirmat Dalli, în cadrul conferinţei de presă comune cu ministrul danez al mediului.

Potrivit lui Dalli, unul din motivele principale de neînţelegere a fost legat de dorinţa exprimată de unele state ‘de a nu se fragmenta piaţa unică’. „Am spus mereu că situaţia prezentă este o piaţă unică fragmentată, întrucât avem 10 din cele 27 de state membre din UE cu clauze de salvgardare care interzic cultivarea celor două organisme modificate genetic care au fost aprobate în Europa”, a afirmat comisarul Dalli.

În prezent, UE aprobă cultivarea a două tipuri de organisme modificate genetic – o anumită specie de porumb şi un tip de cartof adaptat pentru producţia de amidon.

Ministrul mediului şi pădurilor Laszlo Borbely a declarat joi, la Bruxelles, că România a fost de acord cu deblocarea situaţiei, dar a susţinut ‘că ar trebui să existe o listă pe baza căreia fiecare ţară să ştie pe ce bază interzice sau nu aceste OMG-uri’.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak consideră că "nu este practic" să ofere Ucrainei avioane de luptă britanice, dar promite să accelereze sprijinul pentru a permite "câştiguri decisive" împotriva......
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat marţi că societatea nu a recepţionat ...
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
Sancţiunile impuse de Occident Rusiei nu par să aibă efect, comerţul său exterior situându-se aproape la nivelul de ...
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate sunt prea mari
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate ...
În pofida previziunilor ambiţioase şi a anumitor eforturi, Uniunea Europeană nu a înregistrat decât progrese lente ...