Statele UE nu au ajuns la acord asupra revizuirii legislaţiei privind OMG

Statele membre ale Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă vineri la un compromis în privinţa revizuirii legislaţiei pentru a oferi posibilitatea ca ţările să fie cele care să decidă restricţionarea sau interzicerea cultivării pe teritoriul lor a organismelor modificate genetic (OMG) autorizate la nivel european, în principal în urma opoziţiei unor state precum Franţa, Germania sau Marea Britanie.
Economica.net - vin, 09 mart. 2012, 18:12
Statele UE nu au ajuns la acord asupra revizuirii legislaţiei privind OMG

„Sunt dezamăgită că nu am ajuns la un acord, în ciuda muncii depuse. Europa nu a fost pregătită în acest moment. Am făcut tot ce am putut”, a declarat vineri, la Bruxelles, ministrul danez al mediului Ida Auken, a cărei ţară deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

„Chiar dacă nu am ajuns la un compromis, este clar că există voinţa puternică a mai mult de 20 de ţări de a avea dreptul de a se opune OMG-urilor pe teritoriul lor”, a spus Ida Auken la sfârşitul primei părţi a unei reuniuni a miniştrilor mediului din UE, care au luat în discuţie un text de compromis propus de Danemarca.

„Nu aş spune (că ideea) este complet moartă (…) Vom vedea dacă Europa va fi pregătită în iunie”, a mai afirmat Ida Auken. „A fost o discuţie lungă şi tensionată”, a adăugat ea.

„Vom analiza cu atenţie dacă să discutăm din nou (subiectul) în iunie. Există dorinţa (de rediscutare) din partea unor ţări care s-au opus. Dar ar trebui să am motive serioase pentru a face acest lucru, pentru a nu ne afla din nou în această situaţie”, a mai spus Ida Auken.

Pe baza textului de compromis al preşedinţiei daneze, Consiliul a examinat o propunere de reglementare care modifica directiva europeană 18/2001 în ceea ce priveşte posibilitatea ca statele membre să restricţioneze sau să interzică, pe o parte a teritoriului sau pe întreg teritoriul, cultivarea organismelor modificate genetic autorizate la nivel european.

Propunerea Comisiei are ca obiectiv să stabilească o bază juridică pentru a permite statelor membre să restricţioneze sau interzică cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor din alte motive decât sănătatea sau mediul, de care se ţine deja cont în cadrul procedurii de autorizare a OMG-urilor de către UE.

Pe de altă parte, comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorului John Dalli a declarat că textul de compromis al preşedinţiei daneze ‘a atras de fapt sprijinul multor state care au fost anterior împotrivă propunerii originale’. „Sper că preşedinţia daneză o va meţine în top pe agendă”, a afirmat Dalli, în cadrul conferinţei de presă comune cu ministrul danez al mediului.

Potrivit lui Dalli, unul din motivele principale de neînţelegere a fost legat de dorinţa exprimată de unele state ‘de a nu se fragmenta piaţa unică’. „Am spus mereu că situaţia prezentă este o piaţă unică fragmentată, întrucât avem 10 din cele 27 de state membre din UE cu clauze de salvgardare care interzic cultivarea celor două organisme modificate genetic care au fost aprobate în Europa”, a afirmat comisarul Dalli.

În prezent, UE aprobă cultivarea a două tipuri de organisme modificate genetic – o anumită specie de porumb şi un tip de cartof adaptat pentru producţia de amidon.

Ministrul mediului şi pădurilor Laszlo Borbely a declarat joi, la Bruxelles, că România a fost de acord cu deblocarea situaţiei, dar a susţinut ‘că ar trebui să existe o listă pe baza căreia fiecare ţară să ştie pe ce bază interzice sau nu aceste OMG-uri’.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
FBI percheziționează casa din Washington a oligarhului rus Oleg Deripaska
FBI percheziționează casa din Washington a oligarhului rus Oleg Deripaska
FBI derulează "activităţi de aplicare a legii" la locuinţa oligarhului rus Oleg Deripaska (foto) de la Washington, informează ...
Programul Comisiei Europene pentru 2022 include o iniţiativă privind un venit minim adecvat
Programul Comisiei Europene pentru 2022 include o iniţiativă privind un venit minim adecvat
Comisia Europeană a adoptat marţi programul de lucru pentru 2022, care stabileşte următoarele etape ale agendei sale ...
Ioana Mihăilă și George Cățean au primit avize negative din parte comisiilor parlamentare pentru funcțiile de miniștri ai Sănătății și Agriculturii
Ioana Mihăilă și George Cățean au primit avize negative din parte comisiilor parlamentare pentru funcțiile de miniștri ...
Ioana Mihăilă a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Sănătăţii din partea comisiilor de specialitate ...