Statele UE nu reuşesc să ajungă la un acord pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Economica.net
20 03. 2014
smoke_exhaust_26135700

Comisia a cerut statelor membre să reducă până în anul 2030 emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% faţă de nivelul înregistrat în anul 1990. Un alt obiectiv fixat pentru acelaşi orizont de timp este ca pe ansamblul surselor de energie cele regenerabile să reprezinte cel puţin 27% şi recomandă economii de energie de circa 25%.

‘În sectorul energetic există mari deosebiri între statele membre’, explică vice-premierul grec Evangelos Venizelos. ‘Numai unele ţări produc energie nucleară, preţul plătit pentru gazele naturale variază foarte mult de la o ţară la alta şi mai sunt şi restricţii pentru folosirea unor resurse, cum este cazul lignitului în Grecia’, detaliază el.

În consecinţă, mai multe state refuză să-şi asume vreun angajament faţă de noi obiective care să le oblige să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

Decizia de a urma sau nu recomandările Comisiei revine şefilor de stat şi de guvern şi ea nu poate fi luată decât în unanimitate, repartiţia surselor de energie pe ansamblul producţiei energetice fiind o prerogativă suverană a statelor membre. Dar deocamdată nu există un consens asupra reducerii emisiilor cu 40%, precizează o sursă franceză.