România ar putea înfiinţa un fond de salvare a băncilor, de 1,1 miliarde de lei, obligată de UE

Fiecare stat din UE va înfiinţa un fond de salvare, finanţat de bănci, cu resurse echivalente cu cel puţin 1% din valoarea depozitelor garantate, care va fi utilizat în procedurile de salvare a unei bănci ajunsă în pragul colapsului, potrivit unui proiect de directivă obţinut de MEDIAFAX.
Economica.net - joi, 11 apr. 2013, 13:23
România ar putea înfiinţa un fond de salvare a băncilor, de 1,1 miliarde de lei, obligată de UE

Fondul de salvare (rezoluţie bancară) trebuie să ajungă la resurse de minimum 1% din depozitele garantate constituite la băncile din ţară în termen de până la 10 ani, perioadă în care contribuţiile băncilor vor fi desfăşurate uniform. Fondul de rezoluţie se adaugă fondurilor de garantare a depozitelor bancare constituite în fiecare stat membru UE.

În cazul în care proiectul de directivă va fi aprobat, pentru România acest fond ar trebui să se ridice la 1,1 miliarde de lei, dat fiind că, potrivit ultimelor date, valoarea totală a creditelor garantate aflate în plafonul de garantare de 100.000 de euro este de circa 113 miliarde de lei.În contextul directivei discutate de CE, rezoluţia reprezintă restructurarea unei instituţii financiare în vederea asigurării continuităţii funcţionării activităţilor sale esenţiale, menţinerii stabilităţii financiare şi restaurării, în totalitate sau parţial, a viabilităţii băncii respective.

În situaţia în care fondul de rezoluţie a utilizat, înainte de încheierea perioadei de 10 ani, finanţări de peste 0,5% din valoarea depozitelor garantate la nivel naţional, perioada în care fondul trebuie să atingă ţinta de 1% poate fi prelungită cu până la 4 ani.

După depăşirea perioadei iniţiale, în cazul în care resursele financiare ale fondului vor scădea sub jumătate din pragul de 1% din soldul depozitelor garantate, contribuţiile percepute de la bănci vor fi de minimum 0,15% din depozitele garantate pe an.

Fondul de rezoluţie va percepe anual contribuţii de la bănci, care vor fi stabilite pro rata faţă de valoarea pasivelor minus fonduri proprii.

Fondul se va încadra într-un sistem european de finanţare a procedurilor de rezoluţie. Fondurile de rezoluţie din diferite ţări se vor putea împrumuta reciproc în anumite condiţii, iar sistemele de finanţare vor fi mutualizate în cazul rezoluţiei unui grup bancar, potrivit proiectului de directivă.

Astfel, dacă un grup bancar european intră în procedură de rezoluţie, vor fi putea fi utilizaţi şi banii din fondurile de rezoluţie constituite în statele unde funcţionează subsidiare ale acelei entităţi.

În privinţa utilizării banilor, fondul naţional de rezoluţie va putea garanta activele sau pasivele unei bănci aflată în procedură de rezoluţie, ale subsidiarelor sale, a unei aşa-numite bridge-institution sau a unui vehicul de administrare de active; efectua împrumuturi către banca aflată în rezoluţie şi celelalte instituţii amintite anterior; respectiv, cumpăra active de la instituţia aflată în rezoluţie.

Fondul de rezoluţie nu poate fi utilizat în mod direct pentru absorbirea pierderilor băncii aflată în rezoluţie sau pentru recapitalizare acesteia, însă atribuţiile sistemului pot conduce în mod indirect la o situaţie în care o parte din pierderi ar putea fi transferate către fond.

Directiva pregătită la nivelul UE va stabili că autorităţile din ţările membre trebuie să utilizeze toate pasivele pentru recapitalizarea unei bănci în procedura de bail-in, excepţie făcând depozitele garantate (sub 100.000 euro), economiile şi activele clienţilor protejaţi de legea falimentului sau de dreptul civil, dar şi datoriile către angajaţi, furnizori şi stat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 1,47 cazuri la mia de locuitori, ...
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți internați la ATI
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți ...
Un număr de 1.490 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Enel a finalizat vânzarea a 50% din acțiunile companiei Open Fiber. Tranzacția s-a ridicat la suma de 2,73 miliarde de euro
Enel a finalizat vânzarea a 50% din acțiunile companiei Open Fiber. Tranzacția s-a ridicat la suma de 2,73 miliarde de ...
Grupul Enel a anunțat sâmbătă că a finalizat vânzarea a 50% din compania Open Fiber către firmele Macquarie Asset ...