Statele UE vor să depăşească impasul provocat de plafonarea preţurilor la gaze – analiză Reuters

Întrebarea cum, când şi dacă vor fi plafonate preţurile la gaze ar urma să domine o altă reuniune la Praga a statelor membre ale Uniunii Europene, acestea urmărind un plan comun care să vizeze preţurile ridicate la gaze - un compromis la care nu au reuşit să ajungă în ultimele săptămâni, se arată într-o analiză realizată de Reuters.
AGERPRES - mie, 12 oct. 2022, 10:51
Statele UE vor să depăşească impasul provocat de plafonarea preţurilor la gaze - analiză Reuters

„Trebuie să găsim rapid o soluţie, care să fie aplicată la nivelul UE. Soluţiile pe plan naţional nu reprezintă o cale de urmat”, susţine un oficial UE de rang înalt, scrie Agerpres.

Miniştrii Energiei din UE se reunesc la Praga în încercarea de a furniza instrucţiuni mai clare privind ceea ce ar trebui să propună Comisia Europeană ca viitoare măsuri de urgenţă în domeniul energiei pentru blocul comunitar.

Dar statele membre UE încă nu au decis ce vor.

Cu un preţ al gazelor cu aproape 90% mai ridicat decât în urmă cu un an, majoritatea statelor membre UE spun că vor plafonarea preţurile la gaze, dar nu se pun de acord privind modul de realizare. Unele ţări, inclusiv Germania, cea mai mare piaţă de gaze din Europa, se opun.

Discuţiile liderilor UE de săptămâna trecută au clarificat prea puţin viitoarele măsuri, fiind prezentate numeroase opţiuni, inclusiv plafonarea gazelor aduse prin conducte sau doar a gazelor folosite pentru a produce electricitate, susţine oficialul, care nu se aşteaptă la progrese semnificative la reuniunea de miercuri.

Alţii sunt mai optimişti că se va ajunge la un consens, apreciind că s-ar putea adopta „modelul iberic”: plafonarea preţului gazelor folosite pentru producţia de energie electrică, ca un remediu rapid.

În iunie, Spania şi Portugalia au implementat această schemă, ea ajutând la reducerea preţurilor energiei pe plan local. Ideea este sprijinită şi de alte state membre UE, chiar dacă alte ţări se tem că ar putea duce la creşterea consumului de gaze al Uniunii Europene.

Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a declarat săptămâna trecută că Bruxelles-ul ar avea de învăţat din schema iberică, dar a adăugat că nu este o idee care să fie introdusă imediat la nivelul întregii Europe din cauza unor specificităţi locale, inclusiv numeroasele terminale de gaze lichefiate care există în peninsula Iberică dar care lipsesc în multe alte state UE.

Recent, a fost adoptată în regim de urgenţă o taxă pe profiturile excepţionale ale companiilor energetice şi s-au impus obligaţii privind stocarea de gaze şi limitarea consumului de electricitate.

De asemenea, miniştrii europeni ai Energiei ar urma să discute miercuri despre achiziţiile comune de gaze precum şi posibilitatea de a negocia preţuri mai mici de la furnizorii non-ruşi de gaze ca o modalitate pentru UE să calmeze preţurile la energie.

Cehia, ţară care în prezent asigură preşedinţia rotativă a UE, va propune organizarea unei noi reuniuni de urgenţă a miniştrilor europeni ai Energiei, în luna noiembrie, pentru a aproba noile propuneri, a adăugat oficialul citat de Reuters.

În plus, ţările membre vor fi nevoite să ia o decizie cu privire la modul cum vor fi despăgubite centralele electrice pe gaze pentru diferenţa dintre preţul plafonat şi preţul, mai mare, pe care îl vor plăti pentru a cumpăra gaze naturale de pe piaţă, fie prin intermediul unei finanţări publice, fie printr-o taxă care se va aplica altor producători de electricitate.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...