Statele Unite au lovit aerian mai multe poziții în Irak și Siria, drept represalii la atacul din Iordania în care au murit trei militari americani

Armata americană a trecut vineri la represalii sub forma de lovituri aeriene efectuate vineri în Siria şi Irak, după moartea a trei soldaţi americani în Iordania într-un atac atribuit de Washington unor grupuri susţinute de Iran, conform presei americane, transmite AFP, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 03 feb. 2024, 08:56
Statele Unite au lovit aerian mai multe poziții în Irak și Siria, drept represalii la atacul din Iordania în care au murit trei militari americani

Aceste atacuri, raportate de ABC sau Fox News, au venit la scurt timp după ce preşedintele Joe Biden a prezidat o ceremonie solemnă în care a primit pe pământ american rămăşiţele acestor trei soldaţi, ucişi duminică în apropiere de graniţa cu Siria.

Conform Reuters, Statele Unite au început vineri să efectueze lovituri de răzbunare în Irak şi Siria, au declarat trei oficiali americani, după atacul din Iordania, care, pe lângă cei trei soldaţi ucişi, a rănit alţi 40.

Ulterior, Comandamentul militar al SUA pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a anunţat că SUA au efectuat atacuri de represalii în Irak şi Siria care au vizat Gardienii Revoluţiei iranieni şi grupuri pro-iraniene.”Atacuri aeriene au implicat peste 125 de muniţii de precizie”, a spus CENTCOM într-un comunicat, precizând că au vizat peste 85 de situri, inclusiv centre de comandă şi informaţii, precum şi infrastructuri de depozitare pentru drone şi rachete aparţinând miliţiilor şi forţelor iraniene „care au permis atacuri împotriva forţele americane şi ale coaliţiei”.

Cel puţin 18 luptători pro-iranieni au fost ucişi vineri în urma atacurilor aeriene americane asupra estului Siriei, a raportat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), re-evaluând bilanţul său iniţial de 13 morţi.

Atacurile americane au vizat poziţii ale grupărilor armate pro-iraniene din vestul Irakului în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, în special în sectorul Al-Qaim situat la graniţa cu Siria, au indicat AFP două surse de securitate irakiene.

„A fost vizat un cartier general al facţiunilor armate din zona Al-Qaim, este vorba de un depozit de arme de calibru mic, conform informaţiilor preliminare”, a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, un oficial al Ministerului de Interne.

Un oficial al Hashd al-Shaabi, o coaliţie de foşti paramilitari care reuneşte aceste facţiuni pro-iraniene, a confirmat această lovitură, precum şi un alt bombardament care vizează o poziţie din regiunea Al-Akashat, mai la sud.

Se crede că aceste atacuri sunt doar primul pas dintr-un răspuns pe mai multe niveluri al administraţiei americane la atacurile efectuate de militanţii susţinuţi de Iran. Deşi atacurile americane nu au vizat nicio ţintă din Iran, ele cresc îngrijorarea cu privire la riscul sporirii tensiunilor în Orientul Mijlociu generate de războiul Israelului împotriva Hamas în Fâşia Gaza.

 

Ce spune Biden

„Răspunsul nostru a început astăzi. Va continua conform calendarului şi în locurile pe care le vom decide”, a declarat vineri preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, care a lansat lovituri de răzbunare împotriva forţelor pro-iraniene în Siria şi Irak, transmite AFP.

„Statele Unite nu vor conflicte în Orientul Mijlociu sau oriunde altundeva în lume. Dar să ştie bine acest lucru cei care vor să ne facă rău: dacă atingeţi un american, vom răspunde”, a spus într-un comunicat preşedintele american, care asistase cu câteva ore mai devreme la revenirea pe pământ american a cadavrelor celor trei soldaţi americani ucişi duminică în Iordania.

Operaţia a durat aproximativ treizeci de minute şi a fost „un succes”, a spus Casa Albă.

„Am avertizat guvernul irakian înainte de atacurile” efectuate în Irak împotriva ţintelor legate de Iran, a asigurat vineri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

„Nu vrem să vedem un alt atac împotriva poziţiilor sau soldaţilor americani din regiune”, a adăugat el. John Kirby a reiterat faptul că Statele Unite nu doresc un „război” cu Iranul. Purtătorul de cuvânt a precizat că Washingtonul nu a avut „nicio comunicare”, fie ea informală şi indirectă, cu Teheranul după atacul care a ucis trei soldaţi americani în Iordania duminică trecută.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...