Statele Unite își mențin obiectivul de a finaliza evacuarea din Afganistan la 31 august

Pentagonul a anunţat marţi că nu şi-a schimbat planul de a încheia până la sfârşitul lunii august operaţiunea de evacuare din Afganistan şi retragerea trupelor americane din această ţară, informează Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 24 aug. 2021, 19:56
Statele Unite își mențin obiectivul de a finaliza evacuarea din Afganistan la 31 august

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby, această instituţie consideră că are capacitatea de a evacua din Afganistan până pe 31 august toţi cetăţenii americani care doresc să părăsească această ţară unde talibanii au preluat puterea.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt a menţionat că Pentagonul ar putea avea nevoie de baze suplimentare pentru a găzdui persoanele evacuate din Afganistan.

În acest timp, un oficial al administraţiei preşedintelui Joe Biden a declarat că acesta din urmă este de acord cu recomandarea Pentagonului privind încheierea retragerii din Afganistan la termenul stabilit, 31 august, dar a cerut de asemenea planuri de urgenţă pentru o extindere a acestui termen dacă va fi necesar.

Statele Unite transmit talibanilor că finalizarea retragerii pe 31 august este condiţionată de colaborarea lor în facilitarea evacuărilor, a mai spus acest oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

Anterior, la o conferinţă de presă la Kabul, un purtător de cuvânt al talibanilor a anunţat că aceştia nu vor accepta continuarea evacuărilor din Afganistan după data de 31 august şi blochează imediat accesul afganilor către aeroportul din Kabul, acuzând SUA că extrag din Afganistan nu doar colaboratori ai trupelor internaţionale, ci şi specialişti.

”Drumul către aeroport este acum închis. Afganii nu sunt autorizaţi să meargă acolo, (numai) străinii pot merge”, a declarat purtătorul de cuvânt principal la talibanilor, Zabihullah Mujahid, citat de agenţia EFE.

”Le cerem americanilor să-şi schimbe politica şi să nu încurajeze afganii să plece (…), inginerii, medicii, militarii noştri”, a adăugat acesta, susţinând că talibanii nu au în vedere represalii împotriva nimănui.

De când talibanii au preluat puterea, pe 15 august, Statele Unite şi alte ţări au evacuat pe cale aeriană peste 60.000 de străini şi afgani de pe aeroportul din Kabul, controlat încă de circa 6.000 de soldaţi americani. Mii de afgani sunt pe aeroport pentru a încerca să părăsească Afganistanul, iar acestora respectivul purtător de cuvânt al talibanilor le-a cerut marţi să revină la casele lor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...