Statele Unite și Japonia au convenit să acționeze coordonat pentru a contracara tendințele agresive ale Chinei și Rusiei

Preşedintele american Joe Biden şi premierul japonez Fumio Kishida s-au angajat vineri, în cadrul unei discuţii prin videoconferinţă, să contracareze ambiţiile Chinei în Asia-Pacific şi să se coordoneze îndeaproape în faţa ameninţărilor Rusiei în Ucraina, relatează AFP, citata de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 22 ian. 2022, 09:13
Statele Unite și Japonia au convenit să acționeze coordonat pentru a contracara tendințele agresive ale Chinei și Rusiei

De la venirea sa la Casa Albă în urmă cu un an, Joe Biden a ţinut să facă o prioritate din restabilirea importanţei relaţiei americano-japoneze, promiţând să relanseze alianţele Statelor Unite care au avut de suferit în timpul precedesorului său Donald Trump.

„A fost o onoare să discut cu premierul Kishida pentru a aprofunda alianţa dintre SUA şi Japonia – piatră de temelie pentru pacea şi securitatea în regiunea Indo-Pacifică şi în întreaga lume”, a scris preşedintele american după aproximativ 80 de minute de discuţii.

Dialogul i-a permit preşedintelui democrat „să sublinieze forţa relaţiei dintre SUA şi Japonia şi să ne dezvoltăm viziunea comună privind o regiune Indo-Pacifică liberă şi deschisă”, a precizat vineri Casa Albă într-un comunicat.

Cei doi lideri şi-au exprimat astfel hotărârea „de a respinge încercările Republicii Populare Chineze de a schimba stau-quo-ul în Marea Chinei de Est şi în Marea Chinei de Sud” şi au împărtăşit „îngrijorarea” privind „practicile Chinei” în Hong Kong şi în Xinjiang, conform administraţiei americane.

Joe Biden şi Fumio Kishida s-au angajat de asemenea „să lucreze strâns împreună pentru a descuraja o agresiune rusă împotriva Ucrainei”, scrie Casa Albă.

Totodată, cei doi lideri „au condamnat” recentele tiruri de rachete balistice al Coreii de Nord, care a sugerat joi că şi-ar putea relua testele nucleare şi cu rachete balistice intercontinentale, un motiv major de îngrijorare pentru cele două ţări.

Biden şi Kishida au evocat de asemenea lupta împotriva proliferării nucleare, pandemia de COVID-19, alianţele economice din regiune şi erupţia vulcanică din Insulele Tonga.

Predecesorul lui Fumio Kishida, Yoshihide Suga, a fost primul lider străin care l-a primit pe Joe Biden după instalarea acestuia în funcţie.

Te-ar mai putea interesa și
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus miercuri cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), consultări fiind în curs între aliaţi pentru a înlătura opoziţia Turciei......
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times
Banca italiană UniCredit SpA şi cea germană Commerzbank erau pe punctul de a demara discuţiile cu privire la o posibilă ...
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Oficialii Skoda pun presiune pe grupul Volkswagen pentru ca decizia privind uzina de baterii din Europa Centrală și de ...
Fed: Dacă inflaţia nu decelerează suficient de repede, „atunci va trebui să avem în vedere să acţionăm mai agresiv”
Fed: Dacă inflaţia nu decelerează suficient de repede, „atunci va trebui să avem în vedere să acţionăm mai ...
Creşterea americană trebuie să rămână pozitivă fără a fi prea puternică pentru a putea opri inflaţia, a indicat ...