Staţia intermodală Basarab – a costat enorm, azi e o ruină. Imaginea dezolantă a nepăsării statului faţă de banii cetăţenilor (FOTO şi VIDEO)

Staţia intermodală Basarab, punctul central al celui mai celebru pasaj din România, preferată până nu de mult ca loc pentru filmat videoclipuri şi reclame, s-a transformat într-o ladă de gunoi. Investiţii în echipamente ultimul răcnet, germane, de la Thyssenkrupp, zac în paragină. Totul sub ochiul vigilent al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti (PLMB), care răspunde doar la ordinele primarului Gabriela Firea, şi care are un birou fix în mijlocul acestei bătăi de joc pe bani publici.
Ionut Tudorica - joi, 28 sept. 2017, 21:02
Staţia intermodală Basarab - a costat enorm, azi e o ruină. Imaginea dezolantă a nepăsării statului faţă de banii cetăţenilor (FOTO şi VIDEO)

Pasajul Basarab a costat uriaş România – 204 milioane de euro, sumă care, după calculele presei făcute la vremea inaugurării lui, l-ar fi făcut printre cele mai scumpe proiecte de gen din lume.

Început de primarul Traian Băsescu în 2001 (cu un cost estimat la doar 67,8 milioane de euro) şi terminat de primarul Sorin Oprescu abia în 2011, pasajul a avut costuri speciale, mari, cu realizarea unei staţii intermodale, la Basarab. Rolul ei era să facă o legătură facilă, rapidă, între multe mijloace de transport care se intersectează în acest punct. Aici întâlnesc traficul gărilor Bucureşti Nord şi Basarab metroul şi o serie de autobuze şi tramvaie care parcurg Capitala în toate direcţiile.”Pasajul arată cu adevărat modern, demn de o capitală europeană şi face notă discordantă cu majoritatea căilor de acces înguste şi prost adaptate traficului infernal din Capitală”, titrau ziarele vremii

 

FOTO Staţia de pe pasajul Basarab, în ziua lansării (2011)


Numai că sunt mari diferenţe între ce s-a vândut publicului ca imagine la început şi ce s-a ales de proiect între timp. Staţia şi echipamentele nu sunt curăţate de nimeni. Elementele de design şi cele funcţionale pică pradă vandalizărilor. Iată cum arată staţia în 2017.

(Staţia are şi un terminal de informare care n-a mers niciodată)

 

Poliţia Locală are birou funcţional în staţia intermodală

 

Toate aceste lucruri se întâmplă chiar sub nasul funcţionarilor primăriei plătiţi să vegheze la bunul mers al locurilor publice din proximitate. Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti (PLMB), serviciu care răspunde la ordinele primarului general, Gabriela Firea, are un birou care funcţionează în staţia intermodală Basarab. Însă asta nu pare să facă din obiectiv un loc cât de cât curat şi nici nu opreşte vandalizarea lui. De ceva tot par să se ocupe agenţii primăriei: Biroul Poliţiei Locale este singurul lucru îngrijit din toată staţia.

 

 Echipamente de calitate

Se fac deja ani de când echipamentele scumpe care deservesc staţia nu mai funcţionează. Mai mult, acestea au început să se degradeze rapid. De exemplu, scările rulante produse de concernul german Thyssenkrupp, care îşi laudă pe site-ul propriu contribuţia la staţia intermodală Basarab, sunt lăsate în paragină.

 

Nu numai că scările plătite cu bani grei din bugetul public nu funcţionează, dar nici conservarea lor nu există. Sunt vandalizate şi expuse intemperiilor, deşi serviciul de pază al Primăriei are post chiar lângă ele.

Trotuarul de 3 milioane de euro care a mers nici doi ani

În imediata vecinătate a staţiei se află o altă construcţie care a solicitat mult banul public şi care face parte din proiectul intermodal – trotuarul rulant care leagă Gara de Nord de staţia intermodală Basarab.

FOTO Primarul Oprescu, mândru de realizările ştiinţei şi ale autorităţii locale (2011)

Trotuarul rulant a costat aproximativ 3 milioane de euro şi a fost inaugurat tot de primarul Sorin Oprescu, în 2013. Sistemul ar trebui să-i care pe călători şi bagajele lor între Gările Nord şi Basarab.

N-a funcţionat mai mult de doi ani de la lansarea la care primarul de-atunci spunea publicului că “trotuatul rulant este gama completă de civilizaţie într-un nod intermodal de tipul celui de la Pasajul Basarab, în care călătorii au acces la toate mijloacele de transport din zonă”. Este oprit şi lăsat în paragină. Iată cum arată în 2017.

 

VIDEO O plimbare scurtă prin minunea moşită de fostul primar al Capitalei.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...