Statistic, suntem ca nemţii: Bucureştiul, egalul Berlinului la PIB per capita

Statisticile europene arată o disparitate foarte mare între regiunile României. În timp ce Bucureştiul are o valoare a producţiei de bunuri şi servicii per capita peste media Uniunii Europene, cu excepţia Vestului ţării, celelalte regiuni sunt la coada listei, la fel ca şi anul trecut.
Mihai Banita - joi, 21 mart. 2013, 22:00
Statistic, suntem ca nemţii: Bucureştiul, egalul Berlinului la PIB per capita

Regiunea Bucureşti-Ilfov avea un produs intern brut per capita, calculat la puterea de cumpărare (PPS), de 27.100 de euro la sfârşitul anului 2010, în creştere cu 1.000 de euro faţă de anul 2009, adică 111% din media UE 27, potrivit ultimelor date publicate de Eurostat, nivel egal cu cel înregistrat în 2009. La nivel nominal, PIB per capita a fost de 13.800 de euro în 2010.

La Bucureşti, ca la Berlin?

Aceasta este de departe regiunea din România cu cel mai mare PIB – datele statistice arată că Bucureştiul şi Ilfovul sunt responsabile pentru producţia unui sfert din PIB-ul României, cu 31,1 miliarde de euro la nivelul anului 2010 (în creştere cu aproape 2 miliarde de euro faţă de 2009), din 124,3 miliarde de euro PIB la nivelul ţării. Calculat în funcţie de puterea de cumpărare, PIB pentru această zonă a fost de 61,2 miliarde de euro, cu 1,5 miliarde de euro mai mare faţă de 2009.

Regiunea Berlin are un PIB per capita ajustat de 112% din media UE, în timp ce Germania are 119%. În 2009, datele arătau că Bucureştiul produce mai mult pe cap de locuitor decât Berlinul, însă recesiunea din România din 2010, faţă de creşterea accelerată a Germaniei în acel an, a adus capitala Germaniei în faţa României.

De asemenea, regiunea Bucureşti-Ilfov are PIB per capita mai mare şi decât Ungaria Centrală, care include capitala Budapesta, sau decât regiunea Manchester din Marea Britanie.

Comparaţia cu două capitale importante din Europa arată că, teoretic, regiunea Bucureşti-Ilfov este una dintre cele mai productive ale Europei, ceea ce ar trebui să aducă şi o calitate a vieţii crescută.

Datele sunt, însă, într-o oarecare măsură, viciate de raportările statistice. Cele mai multe firme au sediul central în Bucureşti, astfel că producţia şi veniturile sunt raportate mai degrabă în Capitală.

De asemenea, cei de la Eurostat arată că nivelurile mari a PIB per capita din unele regiuni sunt influenţate şi de navetişti, afluxul de munictori din alte zone ducând la o creştere a producţiei la un nivel care nu poate fi atins doar de populaţia rezidentă activă. Astfel, datele pot fi supraestimate în aceste regiuni şi subestimate în altele.

Jale în restul ţării

Singura regiune în care PIB per capita ajustat mai trece de pragul de 50% din media UE 27 este Vest (judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara) , cu 12.900 de euro în 2010, în creştere cu 600 de euro faţă de 2009, şi o medie de 53% faţă de UE, în creştere de la 51,6% în 2009.

Restul ţării figurează în topul sărăciei în UE, cu cele mai mici PIB per capita înregistrate, alături de mai multe regiuni din Bulgaria. Astfel:

  • Regiunea Nord-Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui) este pe locul trei cu 29% din media UE a PIB per capita ajustat.
  • Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) este pe locul 7 cu o medie de 36% 
  • Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea) este pe locul 8 cu o medie de 38% 
  • Sud-Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman) este pe locul 9 cu o medie de 39% (-1pp faţă de 2009)
  • Nord-Vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu–Mare şi Maramureş) e pe locul 15 cu 42% şi regiunea (-1pp faţă de 2009)
  • Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu) pe locul 18 cu 45% (-1pp faţă de 2009)

Regiunile din UE cu cel mai mic PIB per capita din UE sunt Severozapaden (26% din medie) şi Severen tsentralen (29% din medie), ambele din Bulgaria.

Cei mai productivi sunt locuitorii din regiunile Inner London din Londra, Marea Britanie, cu un PIB per capita ajustat de 328% din media UE, urmaţi de cei din Luxembourg cu 266% şi Bruxelles cu 223%.

Singura regiune dintr-o ţară ex-comunistă care ajunge în top 20 este Praga, cu PIB per capita la 172% din media UE.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...