Statoil se retrage din proiectul gazoductului TAP

Grupul petrolier norvegian Statoil urmează să vândă participaţia de 20% pe care o deţine la proiectul gazoductului Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP), destinat să transporte gaze naturale din Azerbaidjan în Europa, a anunţat preşedintele companiei energetice de stat SOCAR din Azerbaidjan, Rovnag Abdullayev, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 21 iul. 2015, 10:25
Statoil se retrage din proiectul gazoductului TAP

Acţionarii TAP sunt companiile BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Total (10%), Engas (16%) şi Axpo (5%), scrie Agerpres.

‘Statoil a decis să părăsească în întregime proiectul TAP şi există o companie care este gata să-i preia participaţia’, a declarat Rovnag Abdullayev, pentru postul azer de televiziune ANS TV.

‘Mai multe companii şi-au exprimat interesul în preluarea participaţiei Statoil şi ar fi bine dacă această participaţie ar fi cumpărată de mai multe companii’, a adăugat Abdullayev.

În schimb, Statoil nu a confirmat informaţia.

‘În general, nu comentăm speculaţiile cu privire la ajustarea portofoliului nostru’, a declarat un purtător de cuvânt de la Statoil.

Gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) face parte dintr-un proiect mai amplu destinat să transporte anual 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale de la zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică până în Europa. Cu o lungime de 870 de kilometri acest gazoduct se va conecta cu conducta Trans Anatolian Pipeline (TANAP) la punctul de frontieră Kipoi dintre Grecia şi Turcia, după care va traversa Grecia şi Albania pentru a ajunge până în sudul Italiei via Marea Adriatică.

Statoil şi-a vândut deja acţiunile la zăcământul Shah Deniz, precum şi participaţia la South Caucasus Pipeline (SCP) către SOCAR, BP şi Petronas.

În paralel, grupul italian Snam a anunţat, luna trecută, că ar putea prelua o participaţie de până la 20% din acţiunile proiectului TAP, destinat să reducă dependenţa Europei de gazele naturale din Rusia. Directorul Snam, Carlo Malacarne, a precizat că în condiţiile în care cumpărătorii sunt interesaţi să semneze contracte pe termen lung pentru gazele naturale din Azerbaidjan, veniturile din transportul de gaze sunt garantate, ceea ce deschide calea pentru companii precum Snam să se alăture acestui proiect.

Deşi oficialii au refuzat să comenteze cu privire la preţul acţiunilor, analiştii estimează că o participaţie de 20% din acţiunile gazoductului TAP ar putea fi evaluată la aproximativ 400 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak consideră că "nu este practic" să ofere Ucrainei avioane de luptă britanice, dar promite să accelereze sprijinul pentru a permite "câştiguri decisive" împotriva......
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat marţi că societatea nu a recepţionat ...
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
Sancţiunile impuse de Occident Rusiei nu par să aibă efect, comerţul său exterior situându-se aproape la nivelul de ...
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate sunt prea mari
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate ...
În pofida previziunilor ambiţioase şi a anumitor eforturi, Uniunea Europeană nu a înregistrat decât progrese lente ...