1EUR = 4.8398 RON | Bucureşti 25 º

News

Statul a început să nu mai plătească drumarii. Ce spun regii asfaltului

Restanţele la plată ale Companiei de Autostrăzi s-au dublat în doar luni, din martie până în mai. Drumarii recunosc problema, dar spun că încă nu a devenit una stringentă.

05 iul, 2012 | Florin Cojocaru, | | ECONOMICA.net

Arieratele Companiei de Autostrăzi s-au dublat în doar două luni, de la sfârşitul lui martie şi până la sfârşitul lui mai, după mai mult de un an de scădere continuă, potrivit unei situaţii cu obligaţiile restante trimise ECONOMICA.NET de către reprezentanţii CNADNR. În data de 31.03.2012 datoriile CNADNR către constructori erau de 78,9 milioane de lei, iar două luni mai târziu acestea ajunseseră la 135 de milioane de lei. Deşi arieratele au început să crească vertiginos, reprezentanţii Companiei spun că s-a luat o serie de măsuri pentru rezolvarea problemei plăţilor întârziate printre care organizarea procedurilor de achiziţie doar pentru lucrările cu finanţarea asigurată şi solicitarea, pentruTransporturi, a sumelor necesare pentru rectificarea bugetară.

Drumarii recunosc că facturile eliberate către CNADNR sunt din ce în ce mai mari dar apreciază că, deocamdată, nu există probleme majore de finanţare şi că lucrările vor continua. Se feresc, însă, să spună ce se va întâmpla dacă situaţia se agravează.

„Am vrea să ştim şi noi ce se întâmplă. Probabil e vorba de o rectificare de buget legată de toate convulsiile astea politice. Nu vin banii, dar nu am sistat lucrările şi sperăm ca lucrurile să revină cât mai repede la normal”, a spus Gheorghe Răcaru, director de Dezvoltare al grupului de companii deţinute de Nelu Iordache, printre care şi Romstrade, unul dintre cei mai mari asfaltatori din România.

Şi Dan Balcan, administrator la PA&CO International, compania regelui asfaltului Costel Căşuneanu, spune că înregistrează întârzieri la plăţi fără ca problema să fie încă una serioasă. „Avem restanţe de încasat, mai mari decât în ultima perioadă, dar încă e suportabil. Nu se pune problema de sistare a lucrărilor. E posibil ca întârzierile să fie urmare a lucrărilor de iarnă care a durat, anul acesta, până în aprilie”, explică Balcan.

La sfârşitul lui 2010 întârzierile la plată ale CNADNR atingeau 942 de milioane de lei. Un an mai târziu coborâseră până la 164 de milioane de lei. Trendul de scădere a arieratelor a durat până în luna martie a acestui an când acestea au început din nou să urce.

 

Vezi aici cât aveau de incasat constructorii la sfârşitul lui 2011

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO