Statul a preluat Blue Air. Un investitor din SUA, interesat de achiziție. Ce urmează mai departe

Blue Air nu a mai ajuns la majorat. Compania aeriană, care ar fi împlinit luna aceasta 18 ani de la înființare, a fost preluată de stat. Acționarul, Cristian Rada, a gajat în 2020 cu 75% din acțiunile operatorului pentru un ajutor de stat de 300 de milioane de lei.
Andrada Ghira - mie, 21 dec. 2022, 22:06
Statul a preluat Blue Air. Un investitor din SUA, interesat de achiziție. Ce urmează mai departe

Statul român a preluat în urmă cu mai bine de o săptămână 75% din acțiunile companiei aeriene Blue Air, a declarat pentru Economica.net, Daniel Geantă, șeful Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

“Am preluat acțiunile, s-a finalizat preluarea și acum încercăm să constituim Consiliul de Administrație, pentru că persoanele care sunt acum în Consiliu nu și-au dat încă demisia, dar urmează. Este perioada aceea de predare-primire și avem probleme în a accesa actele și sunt mici întârzieri datorită faptului că nu ni se pun la dispoziție actele pe care noi le cerem”, a declarat pentru Economica.net, Daniel Geantă, șeful AAAS.

Instituția statului cere închiderea situațiilor finaciare, contractele de muncă, situația datoriilor. AAAS va demara o acțiune de audit la nivelul societății. „Nu putem fi răspunzători, noi ca instituție publică, de ceea ce s-a întamplat până la momentul preluării societății”, ne-a mai declarat Geantă.

Întârzierile de care vorbește oficialul se datorează si faptului că AAAS discută cu o singură persoană TESA care îi poate da aceste documente, și anume, directorul comercial, care încă nu și-a dat demisia.

În plus, un investitor din Statele Unite ale Americii (SUA) ar fi interesat de preluarea Blue Air, însă are o condiție, despre care șeful AAAS nu crede că ar putea fi îndeplinită.

„Una dintre cerințe este ca procedura de insolvență, în cazul în care se va intra în insolvență este să se mute și să se judece pe legea insolvenței americane, a statului New York, pe Capitolul 11. Există un punct acolo, unde s-ar putea face transferul acesta, dar nu vă pot spune dacă se poate sau nu. Am început analiza acestei proceduri, dar documentația este una stufoasă, nu este o documentație de o pagina sau două”, ne-a mai declarat oficialul AAAS.

Daniel Geantă mai spune că a avut o întâlnire cu reprezentantul investitorului, dar nu crede că legislația românească și cea europeană permit punerea în aplicare a cerințelor investitorului.

Două avioane mai sunt în flota companiei, potrivit Planespotters, la care pe 20 decembrie le-a expirat polița de asigurare, potrivit Autorității Aeronautice Civile.

Ce a mai preluat statul de la Blue Air

Pe lângă acțiunile din Airline Invest, statul mai preia și un teren de 10 hectare pe care se poate construi un complex imobiliar, pe care anterior crizei COVID, compania a încercata să-l vândă, însă fără succes.

Compania aeriană a anunțat în septembrie, după ce a oprit toate zborurile, că are datorii de pste 230 de milioane de euro. 

Este a doua companie aeriană care intră pe mâinile autorităților române, după TAROM, care se zbate pe pierderi masive de ani buni, și care a primit la rândul ei ajutor de stat. Ajutoarele acordate de statul român celor două companii au fost contestate de competitorul Wizz Air, așa cum Economica.net a relatat aici.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...