Statul a rămas cu cei 1,8 milioane de euro plătiţi iniţial de un „imobiliar” pentru pompele româneşti

Michael Topolinski, canadianul care a preluat fabrica Aversa Bucureşti cu tot cu terenul de 10 hectare din centrul Capitalei, nu a mai virat niciun ban în conturile statului, din 2013 şi până în prezent. Acesta ar trebui să mai dea 14 milioane de euro după ce se rezolvă un litigiu pe 1,7 hectare din terenul Aversa, un proces ce durează de 10 ani.
Sorin Andone - mar, 31 mart. 2015, 11:26
Statul a rămas cu cei 1,8 milioane de euro plătiţi iniţial de un „imobiliar” pentru pompele româneşti

Statul român a rămas cu cei 1,8 milioane de euro plătiţi iniţial de „imobiliarul” care a preluat, în toamna lui 2013, fabrica de pompe Aversa Bucureşti, o companie cu o istorie de 130 de ani şi cu 10 hectare de teren deţinute aproape de centrul oraşului. În aproape un an şi jumătate de la vânzarea Aversa, niciun alt ban nu a mai fost încasat, deşi fabrica bucureşteană, în tot acest timp, a produs pentru noul proprietar.

În contractul cu societatea canadiană Benevo, deţinută de Michael Topolinski, se precizează că statul, prin AAAS, va încasa alte 14,4 milioane de euro de la canadieni după ce se va rezolva litigiul de pe o parcelă de 1,7 hectare a Aversa revendicată de moştenitorii persoanei fizice decedate Dumitru Voina.

„Din raportul consorţiului de lichidatori judiciari, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă în data de 24.02.2014, rezultă că adjudecatarul licitaţiei a achitat avansul de preţ, avans ce conţine şi contravaloarea bunurilor mobile vândute”, spun reprezentanţii AAAS.

La momentul preluării Aversa, Topolinski şi-a exprimat intenţia de a demola fabrica şi a muta echipamentele de producţie într-un nou amplasament de la marginea Bucureştiului, o investiţie de 15 milioane de euro. Pe locul rămas liber ar urma să se ridice dezvoltări imobiliare. Până nu se rezolvă litigiul cu revendicanţii celor 1,7 hectare din terenul Aversa, mutarea fabricii nu este posibilă.

Aversa a fost privatizată în 2013, după şapte ani de insolvenţă. Grupul Benevo şi-a adjudecat fabrica după 15 sesiuni eşuate de licitaţii, pentru 1,8 milioane de euro. Topolinski a mai făcut un depozit bancar de 3,6 milioane, la care statul are acces după ce se rezolvă un litigiu de pe terenul Aversa. După ce acest litigiu se rezolvă, investitorul mai trebuie să achite alte 11,8 milioane de euro. Prin caietul de sarcini, fabrica trebuie să-şi păstreze obiectul de activitate şi să facă producţie timp de cel puţin trei ani şi să păstreze 200 de salariaţi tot pentru cel puţin trei ani. Dacă nu, privatizarea este anulată.

„În caietul de sarcini se specifică producţie. Nu câtă producţie, ci producţie”, afirma, la acea dată, Topolinski. Imediat după privatizare, Benevo a creat firma Aversa Manufacturing, care administrează fabrica Aversa.

Imediat după privatizarea din septembrie 2013, făcută de administratorul judiciar RVA Insolvecy şi lăudată de Ministerul Economiei, AAAS, în calitatea de creditor majoritar, a atacat decizia în instanţă spunând că nu s-au îndeplinit mai multe condiţii din caietul de sarcini, printre care şi cea legată de obligativitatea ca investitorul să aibă experienţă în industrie. În cele din urmă, în vara anului trecut, Înalta Curte a respins contestaţia AAAS , iar Aversa a rămas definitiv în proprietatea canadianului.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...