Statul a reuşit să vândă tot pachetul de acţiuni Transelectrica

Statul a reuşit să vândă integral pachetul de 15% din acţiunile Transelectrica (TEL) vizat în oferta publică, în condiţiile în care investitorii de retail au subscris de două ori cota alocată, iar investitorii instituţionali au ajuns la 88% din tranşa pusă la dispoziţie.
Economica.net - mar, 27 mart. 2012, 14:21
Statul a reuşit să vândă tot pachetul de acţiuni Transelectrica

UPDATE 17.20

Cererile de acţiuni Transelectrica au depăşit cu 34% oferta de vânzare a Guvernului. Pe tranşa investitorilor mici gradul de subscriere a fost de aproape 260%, potivit datelor Bursei de la ora 17,10.

Ordinele au fost primite până la ora 17, dar raportarea pe site-ul  Bursei de Valori Bucureşti (BVB) implică o anumită inerţie. 

Peste două zile se va anunţa rezultatul oficial al ofertei , ca şi preţul final de adjudecare , în funcţie de care se va face alocarea acţiunilor.

Investorii au plasat marţi, până la ora 16:16, ordine pentru 45,01% din ofertă, astfel că subscrierile acopereau 100,22% din titlurile vizate în operaţiune.

Oferta prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Transelectrica a început la 14 martie şi se va încheia marţi, 27 martie, la ora 17:00.

Valoarea ordinelor plasate a ajuns la 166,9 milioane lei (38,2 milioane euro).

Subscrierile au fost realizate la preţuri care au atins minimul şi maximul din ofertă, respectiv 14,9 lei şi 19,2 lei. Cele mai multe acţiuni au fost subscrise la preţuri între 14,9 lei/titlu şi 15,51 lei/acţiune.

Potrivit brokerilor, în ultimele ore ale şedinţei o parte dintre investitorii care au subscris în ofertă au început să ridice preţurile la care au plasat iniţial ordinele, astfel că oferta s-ar putea executa la un preţ de aproximativ 15 lei/acţiune. Preţul de execuţie va fi anunţat joi.

Preţul de execuţie va fi stabilit în urma însumării tuturor ordinelor de cumpărare în ordinea descrescătoare a preţului până se ajunge ca ofertele investitorilor să echivaleze cu numărul total al acţiunilor scoase la vânzare de către stat.

Investitorii mari au subscris 79,4% din acţiunile din ofertă, iar micii investitori au plasat ordine pentru 20,82% din titluri. Subscrierilor marilor investitori au cumulat 131,7 milioane lei (30,1 milioane euro), iar pe tranşa micilor investitori ordinele au fost în valoare de 35,1 milioane lei (8 milioane euro). Subscrierile investitorilor mari reprezintă 88,22% din titlurile de pe tranşa lor, iar în cazul micilor investitori cererea a depăşit oferta de peste două ori.

Pentru investitorii instituţionali sunt alocate 90% din titlurile scoase la vânzare, iar micii investitori au o tranşă de 10%. Dacă o tranşă este insuficient subscrisă, iar cealaltă suprasubscrisă, atunci acţiunile rămase dintr-o tranşă vor fi alocate către cealaltă. Tranşa investitorilor mari este destinată celor care subscriu de minim 500.000 de lei, iar cea pentru micii investitori este alocată pentru subscrierile de sub 500.000 de lei.

Calculat la preţul minim cerut de stat pachetul scos la vânzare este evaluat la 163,8 milioane lei (37,6 milioane euro), iar raportat la cotaţia maximă valoarea este de 211,1 milioane lei (48,4 milioane euro).

Subscrierile sunt realizate prin sistemul Bursei de Valori Bucureşti, astfel că investitorii pot cunoaşte volumul subscrierilor şi preţurile la care acestea au fost realizate.

Oferta este intermediată de consorţiul format din Banca Comerciala Română, Intercapital Invest şi Swiss Capital.

Ministerul Economiei deţine 73,68% din titlurile Transelectrica, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 13,49%. Un pachet de 12,81% din titluri este deţinut de alţi acţionari. Compania este listată la Bursă din 2006.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Poliţia Română continuă programul de educaţie rutieră
Poliţia Română continuă programul de educaţie rutieră
Campania de prevenire și combatere a consumului de alcool și de droguri este cea de-a doua dintre cele șase campanii incluse ...
Airbus Helicopters România livrează două aparate H215 clientului său din Finlanda
Airbus Helicopters România livrează două aparate H215 clientului său din Finlanda
Airbus Helicopters România a finalizat acţiunea de livrare a celui de-al doilea elicopter H215 modernizat Poliţiei de ...
FAN Courier se extinde pe segmentul personal shopping. A lansat o platformă cu livrări în 60 de minute
FAN Courier se extinde pe segmentul personal shopping. A lansat o platformă cu livrări în 60 de minute
FAN Courier a lansat o aplicație și platformă de personal shopping, cu livrare între 45 și 60 de minute, al cărei prim ...