Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat din străinătate, din motive neimputabile lui. În ce condiţii – proiect de lege

16 04. 2024
aeroport otopeni 685945867

Ludovic Orban, Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, dar şi alţi parlamentari au elaborat o propunere legislativă de stimulare a revenirii în ţară a românilor din diaspora care au fost concediaţi din motive neimputabile lor de către angajatori din străinătate.

În primul an de contract de muncă, statul vrea să acopere jumătate din salariul românilor din diaspora, care au fost concediaţi din motive neimputabile lor şi care revin şi se angajează în România. Suma maximă pe care statul ar urma să o acopere din salariul lunar al fiecărui român revenit în ţară e de 3.000 de lei, în primul an de contract de muncă, reiese din proiectul de lege consultat de Economica.net.
În al doilea an de contract de muncă, statul ar urma să acopere 25% din salariul românilor care s-au întors din străinătate. Suma maximă acoperită de stat din salariul lunar al fiecărui român întorc în ţară va fi de 2.000 de lei, conform proiectului de lege.

Impactul financiar este de aproximativ 108 milioane lei în primul an de aplicare a acestor măsuri, dacă legea intră în vigoare, şi de 72 milioane lei în al doilea an de implementare pentru un număr de 3.000 de români care ar reveni în ţară, estimează parlamentarii care au scris proiectul de lege analizat de Economica.net.

Proiectul a fost înregistrat la Senat la 6 martie. La 15 aprilie proiectul a fost prezentat în Biroul permanent al Senatului şi a fost trimis la Comisia pentru muncă.
Camera Deputaţilor e for decizional în acest caz.

Nuanţat, ce prevede proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă:

Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, cetăţeni români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini de pe teritoriul altor state membre ale Uniunii Europene, din motive neimputabile lor, prin concediere, primesc lunar, pe o perioadă de 24 de luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie:

  • 50% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 3.000 lei, în primele 12 luni;
  • 25% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 2.000 lei, în următoarele 12 luni de la împlinirea termenului prevăzut mai sus.

Firmele vor avea obligaţia să menţină contractele de muncă ale românilor reveniţi în ţară pentru o perioadă de minimum 12 luni calculată de la împlinirea termenului de 24 luni antemenţionat.

De asemenea, firmele vor avea obligaţia să nu reducă salariul brut al angajatului în cursul perioadei de 24 de luni prevăzute mai sus, conform proiectului de lege analizat de Economica.net.

Sumele detaliate mai sus se vor deconta din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi/sau din fonduri externe nerambursabile, după caz, la cererea angajatorilor, depusă la Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă Judeţene, precum şi a municipiului Bucureşti, în raza cărora aceştia îşi au sediul social, după plata de către angajator a drepturilor salariale, reiese din proiectul consultat de Economica.net.

Dovada încetării contractelor de muncă ale românilor cu angajatorii străini de pe teritoriul altor state membre ale UE prin concediere din motive neimputabile lor se face cu orice înscris din care să rezulte îndeplinirea acestor condiţii.

Instituţiile publice şi firmele care la data solicitării acordării facilitaţii se află în insolvenţă, în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială nu vor fi eligibile să primească finanţare de la stat pentru angajarea românilor reveniţi din diaspora, conform proiectului de lege.

Precizări

Aceste măsuri fac parte dintr-un proiect de lege, drept care deocamdată nu se aplică. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie adoptat de Camera Deputaţilor, legea – promulgată de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial.