1EUR = 4.7601 RON | Bucureşti 24 º

Companii

Statul creşte preţul transportului ţiţeiului. Petrom, principala companie afectată

Conpet a majorat uşor preţul pe care îl cere pentru transportul ţiţeiului prin conducte, dar, în condiţiile unui preţ mic al petrolului, costul transportului atârnă mult mai greu în bilanţul companiilor petroliere.

09 feb, 2016 | | ECONOMICA.net

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a aprobat creşterea tarifului pe care compania naţională de transport al ţiţeiului Conpet îl percepe pentru transportul petrolului în interiorul ţării. Potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial, noul preţ este de 79,75 de lei pe tonă. Majorarea nu este mare comparativ cu tariful actual, de 78,64 lei pe tona de petrol transportată, stabilit în 2013, deci este de circa 1%, dar intervine într-un moment delicat pentru companiile petroliere, dat fiind preţul mic al ţiţeiului.

Principalul client al Conpet este Petrom (singurul producător de petrol din ţară, care deţine şi rafinăria Petrobrazi), urmat de Lukoil, compania rusească ce deţine rafinăria Petrotel. Ruşii folosesc conductele şi vagoanele de cale ferată ale Conpet pentru a transporta petrolul din import către rafinăria de la Ploieşti, iar Petrom pentru a transporta ţiţeiul extras din ţară către rafinăria Petrobrazi, tot de la Ploieşti.

Potrivit unor calcule ECONOMICA.NET, dacă în anul 2014, costul transportului însemna, pentru Petrom, 3% din preţul ţiţeiului extras, în 2016, în special din cauza scăderii preţurilor la petrol, costul transportului a ajuns să reprezinte 7,5% din preţ. Acum, preţul petrolului, pe plan internaţional este de circa 32 de dolari, de la peste 100 de dolari, la jumătate anului 2014.

Conpet a înregistratr un profit net de 52 milioane lei mai mare cu 8,4% decât în primele nouă luni din 2015. Creşterea s-a datorat în mare parte creşterii încasărilor din transportul ţiţeiului din import, cu 18%, care a compensat scăderea veniturilor din transportul petrolului autohton de 2%.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO