Statul creşte taxele pentru minerit, alături de alte activităţi

Cum România a avut inflaţie anul trecut, Agenţia Naţională de Resurse Minerale a elaborat deja un proiect de act normativ privind "reactualizarea valorii taxelor pentru activităţile miniere, prevăzute de legea minelor 85/2003". Evident, taxele cresc.
Mihai Nicuţ - vin, 25 ian. 2019, 19:55
Statul creşte taxele pentru minerit, alături de alte activităţi

Taxele anuale pe care trebuie să plătească operatorii economici pentru prospecţiune, explorare sau exploatarea resurselor care fac obiectul legii minelor vor creşte în acest an cu 5,1%, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern elaborat de ANRM.

Taxa anuală de prospecţiune creşte astfel la 358 lei/kilometrul pătrat, cea pentru activitatea de explorare la 1.437 lei/kmp, iar cea pentru activitatea de exploatare la 35.923 kmp.

„Reactualizarea anuală a valorii taxelor (…) se face în funcţie de rata inflaţiei. Motivul pentru care nu s-a procedat la reactualizarea valorii taxelor miniere anuale a fost pentru că am avut deflaţie”, spune ANRM, care apreciază că agenţii economici vor avea costuri suplimentare foarte mici, dar pe care nu le poate estima.

„Vor rezulta creşteri insignifiante a costurilor de producţie ca urmare a creşterii valorilor pentru activităţile miniere. Estimarea acestei creşteri nu poate fi determinată la momentul elaborării prezentului proiect de act normativ”, spune ANRM.

„Se estimează o creştere anuală a veniturilor bugetare cu 1,2 milioane de lei, provenită din creşterea cotelor taxei miniere pe activitatea de prospecţiune, explorare şi de exploatare a resurselor minerale”, arată ANRM.

Taxa este plătită de mai toţi cei care extrag resurse (mai puţin petrol şi gaze). „Resursele minerale care fac obiectul prezentei legi sunt: cărbunii, minereurile feroase, neferoase, de aluminiu și roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, de pământuri rare și disperse, sărurile haloide, substanțele utile nemetalifere, rocile utile, pietrele prețioase și semiprețioase, turba, nămolurile și turbele terapeutice, rocile bituminoase, gazele necombustibile, apele geotermale, gazele care le însoțesc, apele minerale naturale (gazoase și plate), apele minerale terapeutice, precum și produsul rezidual minier din haldele și iazurile de decantare”, scrie în legea minelor.

Aşadar, taxa va fi plătită şi de Complexul Energetic Oltenia, cel care gâfâie sub povara certificatelor de emisii, şi pe care Guvernul vrea să îl scutească de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri, proaspăt introdusă pentru toate companiile din energie de celebra OUG 114.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...