Statul defineşte locuinţa nouă garantată 50% prin „Prima casă”. 5 ani de la recepţie, intră şi clădirile reabilitate seismic

Economica.net
27 01. 2017
imobiliare_93456589340_89403100

Pentru a fi putea beneficia de garanţia de 50% din partea statului, locuinţele care vor fi cumpărate prin „Prima Casă” nu trebuie să fie mai vechi de cinci ani, iar termenul se aplică de la momentul semnării recepţiei locuinţei. Ca o noutate, şi locuinţele reabilitate seismic intră în această categorie, dacă îndeplinesc această condiţie.

„Termenul de 5 ani de la data semnării procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii, propus pentru a delimita încadrarea locuinţelor noi, a fost corelat cu prevederile art.7 alin.(3) din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcţii, care stabilesc o durată minimă de 5 ani a perioadei de garanţie din contractele de execuţie a lucrărilor de construcţii încheiate între părţi, diferenţiată în funcţie de categoriile de importanţă ale construcţiilor stabilite potrivit legii”, se arată într-un proiect de act normative elaborat de Ministerul de Finanţe

În acest sens, prin proiectul de hotărâre se propune introducerea unui nou set de definiţii ale locuinţelor care se pot achiziţiona/construi prin Program.

„Prin locuinţă nouă în sensul programului „Prima casă” se înţelege orice imobil care respectă cerinţele pentru a fi încadrată în categoria imobilelor cu destinaţia de locuinţă, recepţionat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat vor fi asimilate locuinţelor noi. Se propune reglementarea modului de calcul al termenului de 5 ani aplicabil în cazul locuinţelor noi şi/sau consolidate să fie calculat în funcţie de data efectuării recepţiei la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat. În tot cuprinsul normelor metodologice de implementare a programului ‘Prima casa’, referirile la împărţirea proporţională a riscurilor şi pierderilor, respectiv la procentul egal de garantare, au fost înlocuite cu sintagma ‘proporţional cu procentul de garantare’, care reflectă procentul diferenţiat în funcţie de categoria de locuinţă achiziţionată în cadrul Programului” se arată în document.

În acest an, plafonul de garanţii destinat programului „Prima Casă” se ridică la 2,5 miliarde de lei.

De la lansarea Programului Prima Casă, în anul 2009, până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate 203.783 garanţii, în valoare totală de 17,5 miliarde lei.