Statul elen a luat decizia de a vinde ATEbank, prezentă şi în România

Statul elen va vinde instituţia de credit ATEbank, la care deţine o participaţie de 77%, a declarat, miercuri, un oficial din Ministerul de Finanţe de la Atena, banca din Grecia anunţând anterior că a scos la vânzare sucursala locală, ATEbank România.
Economica.net - mie, 25 iul. 2012, 14:22
Statul elen a luat decizia de a vinde ATEbank, prezentă şi în România

ATEbank deţine pachetul majoritar la ATEbank România şi derulează operaţiuni pe piaţa locală a asigurărilor, prin ATE Insurance.

Decizia vânzării a fost luată marţi seara la o întâlnire între ministrul de Finanţe, Yannis Stournaras, şi guvernatorul Băncii Greciei, George Provopoulos.

„Vânzarea va fi derulată pentru a aduce un beneficiu maxim statului elen”, a spus oficialul citat de Wall Street Journal, fără a da detalii referitor la modul în care se va desfăşura aceasta.

Banca, un creditor tradiţional al sectorului agricol, se află într-un proces de restructurare pentru a scăpa de creditele neperformante şi de ubsidiarele neprofitabile.

Piraeus Bank, a patra mare instituţie de credit din Grecia, de asemenea prezentă în România, şi-a exprimat interesul pentru achiziţia ATEbank.

Potrivit oficialului, ministrul şi guvernatorul băncii centrale au discutat şi despre planul de recapitalizare a sectorului bancar.

Grupul ATEbank a anunţat în mai 2011 că vrea să vândă participaţia majoritară pe care o deţine la ATEbank România, măsură care face parte dintr-un plan de restructurare necesar pentru respectarea reglementărilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat.

ATEbank deţine 483 de sucursale în Grecia, 35 în România şi una în Germania.

Instituţia de credit elenă controlează 93,27% din acţiunile ATEbank România, un alt acţionar important fiind Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti UCECOM, cu sediul în Bucureşti, are 3,83% din acţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...