Statul francez, aproape de reducerea participaţiei deţinute la Renault

Guvernul de la Paris nu este departe de a reuşi să-şi reducă de la 19% la 15% participaţia deţinută la producătorul auto Renault, a afirmat marţi ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, la postul de radio Europe 1, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 10 nov. 2015, 08:18
Statul francez, aproape de reducerea participaţiei deţinute la Renault

‘Vom reveni la participaţia de 15%’ imediat ce acest obiectiv poate fi realizat protejând interesele plătitorilor de taxe. Nu vom pierde bani în urma acestei tranzacţii. Nu suntem departe de a reuşi asta’, a explicat Macron.

Oficialul a adăugat că este mai degrabă în favoarea menţinerii alianţei dintre Renault şi Nissan, aşa cum a fost stabilită în 2002, decât în favoarea unei fuziuni între cei doi producători auto, iar statul francez îl sprijină pe directorul general al alianţei, Carlos Ghosn.

Şi premierul francez Manuel Valls a dat asigurări duminică că Executivul de la Paris vrea ca alianţa dintre Renault şi Nissan să continue şi se va opune unei fuziuni între cele două companii auto, scrie Agerpres.

Săptămâna trecută, o serie dintre directorii Nissan s-au declarat preocupaţi de creşterea influenţei Guvernului francez la Renault. Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Cu toate acestea, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault, în timp ce statul francez, care în aprilie şi-a majorat participaţia deţinută la Renault de la 15% la 19,7%, a reuşit să-şi dubleze drepturile de vot la grupul auto.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, face presiuni asupra şefului Renault, Carlos Ghosn, să iniţieze o fuziune completă cu partenerul de alianţă Nissan, în termenii doriţi de Guvernul de la Paris. Vineri a fost convocată o reuniune extraordinară a Consiliului de Administraţie de la Renault, pe fondul tensiunilor crescute dintre Guvernul francez şi grupul auto pe tema alianţei dintre Renault şi Nissan.

Manuel Valls a dezminţit informaţiile privind fuziunea, exprimându-şi speranţa că actuala alianţă va continua. ‘Statul îşi joacă pe deplin rolul în alianţă, ca acţionar. În acelaşi timp, avem deplină încredere în directorii Nissan şi Renault’, a precizat oficialul francez. Acesta a reafirmat că Executivul şi-ar putea reduce participaţia deţinută la Renault de la 19,7% la aproximativ 15%.

Alte surse susţin că directorul general al alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a ignorat solicitările autorităţilor de la Paris şi în schimb ar putea reactiva propriile sale planuri privind consolidarea. Aceste planuri includ o fuziune completă, dar cu o influenţă mai redusă a Guvernului de la Paris, listarea la bursele de la Tokyo şi Paris şi stabilirea unui alt sediu central.

Nissan a propus modificarea termenilor alianţei cu Renault prin majorarea participaţiei pe care grupul nipon o deţine la partenerul francez, în ideea de a echilibra relaţia dintre cei doi parteneri în conformitate cu noile realităţi economice, apreciază sursele. Anul trecut, Nissan a vândut un număr de două ori mai mare de autovehicule decât Renault şi a contribuit cu cea mai mare parte, 1,56 miliarde de euro, la profitul total de 1,9 miliarde de euro realizat de Renault.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării de la Taipei, cu o......
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...