Statul grec ar putea ajunge acţionar majoritar la două bănci româneşti

Statul grec ar putea în scurt timp să ajungă acţionar majoritar la două bănci româneşti, după ce va naţionaliza băncile mamă din Grecia.
Mihai Banita - lun, 08 apr. 2013, 21:05
Statul grec ar putea ajunge acţionar majoritar la două bănci româneşti

Fuziunea dintre National Bank of Greece (NBG) şi Eurobank EFG a fost îngheţată, în ciuda negocierilor începute de anul trecut. Cele două bănci ar fi trebuit să strângă capital de pe pieţele private pentru a face faţă cerinţelor de reglementare, lucru pe care nu l-au reuşit. De asemenea, creditorii Greciei de la Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană s-au opus acestei fuziuni, din teama că noua entitate creată ar deveni prea mare. Dacă s-ar fi realizat această fuziune, noua bancă ar fi ajuns cea mai mare instituţie financiară din Grecia şi din Europa de Sud-Est, cu active de 178 de miliarde de euro.

În acest moment, potrivit unui anunţ făcut de Eurobank pe bursa de la Atena, cele două bănci vor căuta să se recapitalizeze individual, lucru ce a panicat acţionarii care au aruncat titlurile în piaţă – acţiunile NBG au scăzut cu până la 30% în debutul şedinţei.

Acţionarii se tem că cele două bănci vor fi naţionalizate, din moment ce capitalizarea acestora va urma să fie făcută din resursele statului din Facilitatea de Stabilitate Financiară Elenă – fond în care Grecia a primit o parte a banilor din cel de-al doilea acord de bailout.

Necesarul de capital este de 15,6 miliarde de euro în acest moment şi cel puţin 10% din această sumă ar trebui să vină de la investitori privaţi pentru ca cele două bănci să nu fie naţionalizate.

„Cele două bănci ar putea să nu obţină cota de 10% din majorarea de capital de care au nevoie de la investitori privaţi, iar legislaţia arată că nu poate fi acordată o extindere”, a afirmat un oficial al guvernului elen. Termenul la care face referire este sfârşitul lunii aprilie.

Două bănci din România la care acţionar o să fie statul grec

Naţionalizarea celor două bănci ele aduce statul grec în poziţia de a fi acţionar majoritar şi la două bănci din România. Eurobank deţine Bancpost România – locul 10 în topul băncilor locale, cu active de 12,1 miliarde de lei -, în timp ce NBG deţine Banca Românească – locul 12, cu active de 7 miliarde de lei. Eurobank deţine 93,78% din Bancpost, în timp ce NBG deţine 99.28% din Banca Românească. În martie anul trecut BERD a ieşit din acţionariat, după ce şi-a vândut partea de 10,2% către NBG cu 26,1 milioane de euro. Fuziunea celor două ar fi creat a şaptea cea mai mare bancă din România după cota de piaţă.

Cele două bănci sunt filiale ale băncilor mamă în România şi au presonalitate juridică în România şi sunt regelementate de BNR. Sarcina capitalizării celor două va reveni statului grec, în condiţiile în care acestea înregistrează pierderi. Bancpost a avut o pierdere netă de 35 de milioane de euro în 2012, în timp ce NBG a avut o pierdere de 65 de milioane de euro pe Europa de Sud-Est (Bulgaria, România, Serbia, Albania şi Macedonia) – datele separate privind Banca Românească nu au fost făcute publice.

Grecia a avut nevoie de două împrumuturi de la Troikă pentru a susţine cheltuielile statului şi pentru a recapitaliza sistemul bancar, astfel încât să nu fie nevoită să iasă din zona euro. Economia Greciei a intrat în cel de-al şaselea an de recesiune şi rata şomajului a atins noi niveluri record – peste unul din patru greci nu au un loc de muncă. Această evoluţie negativă s-a văzut şi în bilanţurile băncilor, care au de gestionat rate ridicate de credite neperformante, pe lângă pierderile suferite pe defaultul datoriei de stat.

După episodul din Cipru, în care o parte dintre depozitele de peste 100.000 de euro a fost confiscată, guvernul de la Atena dă asigurări  că „depozitele de la National Bank of Greece şi Eurobank sunt pe deplin sigure”.

În România, Marfin Bank mai aparţine unui stat străin, fiind filială a grupului Laiki, naţionalizat de guvernul din Cipru anul trecut. Laiki Bank urmează să fie închisă, cu pierderi pentru deponenţii cu peste 100.000 de euro în conturi deschise în Cipru.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...