1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

Companii

Statul ia 4 milioane de euro dividende din monopolul transportului de ţiţei prin conducte

Transportatorul de ţiţei şi produse petroliere prin conducte Conpet Ploieşti a obţinut un profit net de aproape 31 de milioane de lei pe anul trecut, din care mai mult de jumătate (16,6 milioane de lei) va fi virată Ministerului Economiei, ca dividende. Al doilea cel mai mare acţionar al Conpet, Fondul Proprietatea, va încasa dividende de peste 8,4 milioane de lei.

01 apr, 2013 | | ECONOMICA.net

Totalul dividendelor  trece de 28,2 milioane de lei, pentru că, ca în mai toate compnaiile la care statul este acţionar majoritar, proporţia dividendelor din profit este de 85%.

Profitul pe 2012 al Conpet Ploieşti (COTE), de  30,85 milioane de lei, în creştere cu peste 8% faţă de  2011, a fost obţinut din afaceri nete de 334,5 milioane de lei, în scădere cu 2,1%.

Dividendul brut de aproape 3,27 lei / acţiune COTE, asigură un randament de peste 8,3% faţă de preţul actual de piaţă de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), mult superior rateimedii a dobânzii la depozitele bancare pe un an, de sub 5%, cu care analiştii fac de obicei comparatiile.

Veniturile din transportul de ţiţei de peste 332 de milioane de lei au fost cu puţin (+1,74%) mai mari decât cele bugetate pe anul trecut, în condiţiile în care Rafinăria Petrotel Lukoil şi-a redus importurile cu circa 690.000 de tone şi a cumpărat cu 500.000 de tone mai mult ţiţei de ţară de la Petrom.

Conpet Ploieşti (COTE) administrează, practic, monopolul conductelor magistrale de transport de ţiţei ale statului. Ministerul Economiei are peste 58,7% din acţiunle COTE, iar Fondul Proprietatea (FP) are 29,7%.

OMV Petrom este principalul client al Conpet, transportul de ţiţei de ţară propdus de acesta contribuind cu peste 85% din cifra de afaceri a companiei ploieştene.

OMV Petrom acoperă peste 71% din veniturile „facturate şi încasate de la clienţi, anul trecut, în vreme ce ponderea Petrotel- Lukoil este de 28,3%.

Conpet a transportat peste 4,3 milioane tone de ţiţei autohton anul trecut şi aproape 1,5 milioane ţiţei de import, potrivit raportului administratorilor.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO