Statul încă se gândeşte la listarea Romtelecom

Ministerul Comunicaţiilor analizează în continuare ce opţiuni are statul în procesul de listare a Romtelecom, unde deţine o participaţie de 46%, potrivit ministrului de resort, Răzvan Mustea.
Economica.net - joi, 12 apr. 2012, 12:10
Statul încă se gândeşte la listarea Romtelecom

„Împreună cu PricewaterhouseCoopers Audit analizăm avantajele şi dezavantajele fiecărei opţiuni. Când vom lua o decizie, vom anunţa opţiunea aleasă”, a spus Mustea într-o conferinţă de presă.

În decembrie 2011 Ministerul Comunicaţiilor a anunţat că PricewaterhouseCoopers Audit va furniza instituţiei servicii de expertiză juridică, economică şi tehnică în procesul de evaluare a opţiunilor acţionarilor Romtelecom privind listarea operatorului.

Contractul are o valoare estimată de 200.000 de euro, fără TVA, şi o durată de şase luni, cu finalizare nu mai târziu de 30 mai 2012.

Romtelecom este cel mai mare operator local de telefonie fixă şi are ca acţionari OTE – 54,01% şi Ministerul Comunicaţiilor – 45,99%.

Compania va suporta costurile implicate de procesul de consultanţă, în limita unui buget maxim de 200.000 de euro, potrivit unui acord semnat la 1 iulie între OTE şi Ministerul Comunicaţiilor.

În iunie 2011 ministrul Comunicaţiilor de la acea vreme, Valerian Vreme, anunţa că Romtelecom sau viitoarea companie care va rezulta din fuziunea cu operatorul Cosmote România va fi listată la bursă în termen de 12 luni.

Alături de PricewaterhouseCoopers, în procesul de evaluare a opţiunilor acţionarilor Romtelecom sunt implicaţi alţi doi consultanţi, respectiv casele de avocatură Stoica&Asociaţii (condusă de fostul vicepreşedinte PDL Valeriu Stoica) şi Boştină&Asociaţii.

Grupul OTE este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa piaţa telecomunicaţiilor din regiune şi este controlat de Deutsche Telekom, care deţine o participaţie de 40% şi asigură managementul operatorului elen.

OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% capitalul social al companiei şi a primit dreptul de uzufruct pentru încă 16% din acţiuni. În 2003, grupul elen şi-a sporit participaţia până la 54,01% din capital.

Romtelecom este acţionar la Cosmote România, al treilea operator local de telefonie mobilă, cu o participaţie de 30%, şi la NextGen Communications, o companie care activează pe piaţa telecom din 2008, unde deţine toate acţiunile.

Principalii concurenţi ai Romtelecom sunt RCS&RDS şi UPC România.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale în primul trimestru din acest an, potrivit datelor prezentate azi de......
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...