Statul promite să caute tinerilor un loc de muncă. În 2011 a găsit doar pentru 7% dintre ei

Aproape 7% dintre tinerii şomeri din România şi-au găsit loc de muncă în anul 2011 prin eforturile conjugate ale guvernului şi agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă din ţară. Ministerul Muncii România s-a angajat la reuniunea Consiliului European să pregătească un plan naţional pentru combaterea şomajului ridicat în rândul tinerilor. Acesta prevede că tinerii fie vor fi încadraţi în muncă, fie vor fi cuprinşi într-o formă de învăţământ sau curs de formare profesională, în termen de patru luni de la terminarea şcolii.
Cristina Şomănescu - mar, 22 mai 2012, 21:04
Statul promite să caute tinerilor un loc de muncă. În 2011 a găsit doar pentru 7% dintre ei

Unde suntem acum

Aproximativ 200.000 de tineri români nu au un loc de muncă, în prezent. Această valoare corespunde unei rate a şomajului în rândul tinerilor de peste 23%, conform ANOFM.
România depăşeşte media europeană de 22,3% a ratei şomajului în rândul tinerilor. La nivelul Uniunii Europene, cele mai ridicate rate ale şomajului în rândul tinerilor s-au înregistrat în Spania, Grecia, Slovacia, Lituania, Portugalia şi Italia. În statele antemenţionate, peste 30% dintre tineri nu au loc de muncă. Germania, Austria, Olanda au cele mai scăzute rate ale şomajului în rândul tinerilor. În aceste state, sub 9% dintre tineri nu au un loc de muncă.

În acest context, România s-a angajat la reuniunea Consiliului European, de la începutul lui 2012, să pregătească un plan naţional pentru combaterea şomajului ridicat în rândul tinerilor.
Planul de ocupare va fi o „garanţie pentru tineri, ori că vor fi încadraţi în muncă, ori că vor fi cuprinşi într-o formă de învăţământ sau curs de formare profesională, în termen de 4 luni de la terminarea şcolii”, potrivit Comisiei Europene. Informaţia a fost confirmată în aprilie chiar de Ministrul Muncii în exerciţiu la acea vreme, Claudia Boghicevici.

Dincolo de acest deziderat ambiţios, datele oficiale ne arată că în anul 2011 statul – prin instituţiile subordonate ministerului Muncii – a reuşit să găsească locuri de muncă pentru aproximativ 13.500 de tineri dintre cei 200.000 de tineri şomeri.

Peste 6.400 de tineri au fost angajaţi în 2011 pentru că le-a fost subvenţionat locul de muncă

Informaţia a fost comunicată pentru ECONOMICA.NET de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
În strategia statului de a creşte angajabilitatea tinerilor, demarată de stat, intră subvenţionarea locului de muncă, vreme de un an de zile, pentru fiecare şomer angajat, cu sume situate în jurul indicatorului social de referinţă: 500 de lei.

Concret, angajatorii care recrutează absolvenţi de nouă sau zece clase sau ai şcolilor de arte şi meserii primesc lunar, vreme de un an de zile, echivalentul indicatorului social de referinţă, adică 500 de lei pentru fiecare absolvent angajat pe perioadă nedeterminată.

Firmele care angajează absolvenţi de liceu sau de şcoală postliceală, tot pe perioadă nedeterminată, primesc în fiecare lună, vreme de un an de zile, 600 de lei pentru fiecare şomer încadrat.

Angajatorii care recrutează absolvenţi de facultate pe perioadă nedeterminată primesc de la stat o subvenţie de 750 de lei pe lună, vreme de 12 luni.

Efecte

Cei mai mulţi tineri recrutaţi prin subvenţionarea locului de muncă sunt absolvenţi de facultate. 3.414 de licenţiaţi au fost angajaţi în cursul anului 2011 graţie spijinului oferit de stat.
Peste 2.300 dintre oamenii angajaţi în 2011 prin subvenţionarea locului de muncă sunt absolvenţi de liceu, 391 – de şcoala profesională, iar 367 tineri au absolvit o şcoală postliceală.

În ceea ce priveşte vârsta celor angajaţi, peste 5.400 de tineri angajaţi în 2011 prin subvenţionarea locului de muncă au sub 25 de ani.

Prima oferită la angajare de la stat a motivat doar circa 3.500 tineri să iasă din şomaj

Astfel, absolvenţii înregistraţi la ANOFM primesc o primă de încadrare de 500 de lei, dacă îşi găsesc un loc de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă mai mare de un an de zile. După un an de zile la acel loc de muncă ei mai primesc de la AJOFM la care au fost înregistraţi 250 de lei pentru fiecare lună în care ar fi putut legal să beneficieze de ajutor de şomaj, dar au ales să nu o facă, ci să muncească. De exemplu, dacă absolventul şi-a găsit locul de muncă full time, în a doua lună de şomaj şi a semnat un contract de muncă pe perioadă nedeterminată, atunci primeşte 500 de lei de la stat – primă de încadrare în muncă, iar după primul an în acelaşi loc de muncă se întoarce la AJOFM ca să primească 250 de lei pentru fiecare lună în care „a pierdut” indemnizaţia de şomaj, ca să muncească.

„În anul 2011, prin acordarea unei prime absolvenţilor care se încadrează în muncă s-a reuşit ocuparea unui număr de 3.538 persoane”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii ANOFM.

Doar pentru circa 3.500 de tineri statul a mediat găsirea unui loc de muncă în 2011

3.517 tineri şomeri s-au angajat prin bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată de ANOFM. Informaţia ne-a fost comunicată chiar de instituţie (ANOFM).
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă organizează anual bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. La ediţia din 2011, au fost disponibile peste 25.000 de poziţii, dar s-au ocupat puţin peste 3.500.

În 2012, ANOFM vrea să găsească locuri de muncă pentru 68.000 de tineri, ne-au spus oficialii instituţiei.

Precizări: absolvenţii care nu şi-au găsit un loc de muncă, indiferent de diploma obţinută, au dreptul la indemnizaţie de şomaj, vreme de şase luni. Indemnizaţia de şomaj este 50% din salariul bază minim brut pe ţară garantat în plată. Concret, 50% din 700 de lei, adică 350 de lei.

Citeşte şi:

Guvernul merge înainte cu planul prin care caută tuturor tinerilor un loc de muncă,

Guvernul are un plan prin care va da tuturor tinerilor un loc de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul investitorilor participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor era de 191.743 la sfârșitul trimestrului unu din 2024
Numărul investitorilor participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor era de 191.743 la sfârșitul trimestrului ...
Numărul total al investitorilor raportaţi de participanţii la Fondul de Compensare a Investitorilor la sfârşitul trimestrului I al anului 2024 era de 191.743, în creştere faţă de sfârşitul......
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm în lunile mai şi iunie
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm ...
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat joi că în luna aprilie nu a fost plătită factura curentă la Termoenergetica, ...
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la ...
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...