Statul reacţionează după scandalul cu şeful CNAS: cumpără morfina pentru bolnavii oncologici

Bolnavii oncologici vor avea morfina asigurată de stat, în regim de urgenţă. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a convocat pentru joi, la ora 15.00, o şedinţă de guvern în cadrul căreia se va adopa o hotărâre pentru cumpărarea în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice pentru pacienţii oncologici.
Economica.net - joi, 23 feb. 2012, 12:42
Statul reacţionează după scandalul cu şeful CNAS: cumpără morfina pentru bolnavii oncologici

Vor fi alocaţi bani, din Fondul de rezervă al Guvernului, în vederea achiziţionării în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici.

Informaţia vine în contextul în care preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Lucian Duţă, a anunţat miercuri, în cadrul unei intervenţii la România TV, că va soluţiona problemele legate de asigurarea medicamentelor morfinice pentru bolnavii de cancer, în cel mult două săptămâni.

Din 21 februarie, pacienţii oncologici de la nivel naţional au rămas fără morfină, pentru că Mundipharma, principalul producător de analgezice opioide şi morfină retard, a anunţat că pleacă din România. Firma a argumentat ieşirea de pe piaţa locală prin prelungirea termenelor de plată la medicamene, la peste 300 de zile, şi taxa claw-back.

Într-o intervenţie la România TV, Mihai Bundoi, reprezentantul singurei companii care aduce în România morfină, spunea că „condiţiile de piaţă care s-au modificat în ultimii ani pentru noi s-au modificat în rău pentru noi cei din piaţa farmaceutică, mai ales pentru cei care produc medicamente originale, din cauza termenelor de plată foarte lungi, care ajung şi până la 340 – 360 de zile”.

Lipsa morfinei din farmacii a provocat jigniri şi urlete, în direct, la televizor. Moderatorul Mihai Gâdea l-a jignit în direct pe preşedintele CNAS, Lucian Duţă, care intervenise în cadrul unei emisiuni la Antena 3 pentru a lămuri unele aspecte legate de retragerea din ţara noastră a principalului producător de morfină.

Narcisa Iorga, membru CNA, a declarat la România TV că reacţia moderatorului este inadmisibilă şi încalcă legislaţia.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...