Statul român a câştigat un litigiu cu miză de 28 mil. euro la Curtea de arbitraj a Băncii Mondiale

Statul român a câştigat recent la Curtea de arbitraj de pe lângă Banca Mondială (ICSID) litigiul iniţiat de investitorii turci Ömer Dede şi Serdar Elhüseyni împotriva României, respingând cererea de arbitraj şi pretenţiile acestora, estimate la peste 28 milioane euro. România a fost reprezentată în acest litigiu de firmele de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi Freshfields Bruckhaus Deringer LLP. Este pentru prima dată când România câștigă un arbitraj ICSID pe baza unei excepţii de lipsă de competenţă.
Cristina Şomănescu - mar, 10 sept. 2013, 11:56
Statul român a câştigat un litigiu cu miză de 28 mil. euro la Curtea de arbitraj a Băncii Mondiale

Pe 19 noiembrie 2010, investitorii turci Ömer Dede şi Serdar Elhüseyni au iniţiat un litigiul arbitral la Curtea de arbitraj a Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID) împotriva Guvernului României şi Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (actuala Autoritate pentru Administrarea Activelor Statului – AAAS), invocând încălcarea dispoziţiilor Tratatului de promovare şi protejare a investiţiilor încheiat între România şi Turcia.

Investitorii turci Ömer Dede şi Serdar Elhüseyni s-au plâns că deşi își îndepliniseră obligaţiile asumate prin contractul de privatizare încheiat cu privire la Întreprinderea Mecanică de Utilaje Medgidia (IMUM), AAAS ar fi executat garanţia constituită pe acţiunile societăţii, ceea ce ar echivala cu o expropriere abuzivă.
Daunele pretinse de la statul român în acest dosar au depăşit 28 milioane de euro.

Tribunalul arbitral s-a constituit în luna noiembrie 2011, declanșându-se apoi prima fază scrisă a procedurii. Reclamanţii – investitorii turci Ömer Dede şi Serdar Elhüseyni – au depus memoriul conţinând susţinerile lor pe fond în luna iulie 2012.

În luna noiembrie 2012, statul român a formulat o excepţie de necompetenţă a tribunalului ICSID în judecarea cauzei. Excepţia ridicată de România s-a discutat în cadrul audierilor care au avut loc în luna aprilie 2013.

Prin hotărârea din data de 5 septembrie 2013, Curtea de arbitraj de pe lângă Banca Mondială a admis excepţia, constatând că nu este competentă să judece litigiul şi, în consecinţă, a respins pretenţiile reclamanţilor estimate la peste 28 milioane euro.

Apărarea României a fost asigurată de echipe de avocaţi ale Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, care deţin experienţă relevantă în proceduri arbitrale similare.

Avocaţii de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii sunt, în mare, aceiaşi care au obţinut succesul României în alte trei dosare ICSID: Noble Ventures, EDF Services Ltd şi S&T Oil Equipment and Machinery. Printre avocaţii care au reprezentat statul român se numără Florentin Ţuca – Managing Partner, Levana Zigmund – Partner, Cornel Popa – Partner, Anca Puşcaşu – Managing Associate şi Ruxandra Niţă – Associate.

Din partea Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, principalii coordonatori ai dosarului au fost Boris Kasolowsky – Partner şi Moritz Keller – Principal Associate de la biroul din Frankfurt.

„România a obţinut, pentru a şasea oară, o decizie favorabilă în faţa tribunalului arbitral de pe lângă Banca Mondială. Reţinând motivele invocate de noi în cadrul unei excepţii de lipsă de competenţă, tribunalul a respins cererea reclamanţilor pentru că aceştia nu au îndeplinit anumite condiţii procedurale necesare înainte de a iniţia un arbitraj ICSID. Se poate vorbi de o nouă victorie a României în arbitraje iniţiate de investitori străini în baza tratatelor de investiţii încheiate de ţara noastră. În ceea ce ne priveşte, acest rezultat îmbogăţeşte palmaresul echipei cu un nou arbitraj câştigat la ICSID”, a declarat Florentin Ţuca, Managing Partner al Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi unul dintre apărătorii statului român.

Avocaţii Ţuca Zbârcea & Asociaţii au spus că echipa de apărători a României a identificat argumente solide în favoarea statului român, atât în susţinerea excepţiei, cât și pe fondul disputei, acestea din urmă demonstrând că reclamanţii nu şi-au îndeplinit obligaţiile asumate prin contractul de privatizare încheiat cu AAAS.

Este pentru prima dată când România câștigă un arbitraj ICSID pe baza unei excepţii de lipsă de competenţă. Tipul acesta de soluţie nu este uzual în practica tribunalelor ICSID, fiind în general dificil de discutat o excepţie fără a intra în detalii privind fondul cauzei; de cele mai multe ori, excepţia este unită cu fondul şi dezbătută în cadrul procedurii ordinare. În cazul de faţă, motivarea excepţiei a fost suficient de convingătoare încât tribunalul să considere că nu este necesară discutarea fondului. Acest succes este atât al României, cât şi al avocaţilor care au reprezentat statul român”, a adăugat Levana Zigmund, Partner la Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi coordonatorul dosarului din partea firmei de avocatură.

Te-ar mai putea interesa și
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul speculaţiilor că minele din întreaga lume vor avea probleme în a......
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...