Statul român cumpără curent electric de la Dan Voiculescu

Compania Grivco, deţinută de Dan Voiculescu, vinde energie electrică companiei de stat Transelectrica, prin două contracte încheiate pe bursa de energie. La primul, Grivco a avut contracandidaţi trei alţi băieţi deştepţi, iar la al doilea a fost singurul ofertant.
Economica.net - vin, 06 iul. 2012, 12:04
Statul român cumpără curent electric de la Dan Voiculescu

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a semnat două contracte de cumpărare de energie de la compania Grivco, companie deţinută de cunoscutul om de afaceri Dan Voiculescu, în a doua parte a lunii iunie. Transelectrica a cumpărat energia de pe bursa OPCOM, tranzacţia având loc pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale în aceeaşi zi, 20 iunie.

Prin primul contract, Transelectrica a cumpărat energie la un preţ de 155,95 lei MWh de la Grivco, compania care a avut cea mai bună ofertă. De menţionat că nici un producător nu s-a înscris la licitaţie să vândă energia: printre ofertanţi au fost, alături de Grivco, doar traderi, aşa numiţii “băieţi deştepţi”: Energy Financing Team, Ezpada şi Repower Vânzări România SRL. Prin acest contract, Transelectrica a achiziţionat 6.890 MWh, livraţi în vârf, în zilele de sâmbătă şi duminică la o putere de 10 MW şi 2.920  MWh livraţi în gol, în aceleaşi zile, la o putere de 5 MW. Grivco a venit cu un preţ foarte bun, în condiţiile în care Transelectrica era dispusă să plătească până la 210 lei MWh. Energia este livrată începând cu 1 iulie.

Prin al doilea contract, compania de stat a cumpărat energie la un preţ mult mai mare, de 209,65 de lei MWh, tot de la Grivco. În acest caz, doar Grivco a depus oferta, în condiţiile în care Transelectrica anunţase acelaşi preţ maxim de achiziţie ca în primul contract: 210 lei MWh. Prin acest contract, compania de stat a achiziţionat 18.365 MWh, livraţi în bandă, la o putere de 5 MW. Livrarea propriu-zisă începe la 1 august.

Din 15 iunie până pe 9 iulie, Transelectrica a lansat 14 oferte de cumpărare de energie electrică pe piaţa contractelor bilaterale. Doar cele două, încheiate cu Grivco, au fost încheiate cu succes.

De ce cumpără Transelectrica energie

Transelectrica a lansat, în ultimele săptămâni, mai multe oferte de cumpărare de electricitate de pe Bursă la acelaşi preţ maximal de 210 lei/MWh. Azi, compania de stat a ieşit din nou la cumpărături iar preţul a urcat până la 220 de lei/MWh. Achiziţiile de energie sunt o practică neuzuală la Transelectrica, specialiştii spunând că au fost generate de căldură.

 „Temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă încing conductoarele iar o parte din energia electrică se transformă în energie termică, şi noi înregistrăm pierderi. Cantităţile achiziţionate sunt pentru a acoperi aceste pierderi”, a spus Octavian Lohan, director – adjunct la Transelectrica şi şeful Dispeceratului Energetic Naţional. Potrivit acestuia ofertele de cumpărare sunt adresate atât producătorilor de energie cât şi traderilor însă Lohan nu poate explica de ce doar traderii s-au prezentat cu cantităţi la vânzare.

Ce spune Grivco

„Preţul de 155 lei/MWh nu e mic pentru că e preţ de sâmbătă şi duminică în gol. Dacă faceţi o statistică pe sâmbătă şi duminică o sa vedeţi că preţul oscilează în jurul valorii de 150 de lei. În celălalt contract am vândut la preţ maximal de 209 lei pentru că e energie din cursul săptămânii”, ne-a spus Mihai Lazăr, director GRIVCO. Compania deţinută de Dan Voiculescu nu a făcut, azi, nicio ofertă pentru Transelectrica, chiar dacă preţul este de 220 de lei, pentru că nu mai are energie de vânzare.

Recent, numele companiei Transelectrica a fost implicat într-o controversă. După cum a relatat ECONOMICA.NET, noul şef al Consiuliului de Administraţie, numit pe 26 iunie, Mircea Ciopraga, ar fi văr primar cu celebrul Bogdan Buzăianu, cel mai cunoscut “băiat deştept”, fondatorul Energy Holding. Ciopraga nu a lămurit nici până azi chestiunea, deşi i-a fost solicitat un punct de vedere săptămâna trecută, dar şeful Oficiului pentru Privatizare din Ministerul Economiei, Remus Vulpescu, a părăsit postul de membru în Consiliul de Administraţie al Transelectrica, din această cauză:  

„Simpla posibilitate ca această situaţie să fie reală mă determină să iau această decizie de a-mi da demisia din Consiliul de Administraţie de la Transelectrica”, a spus Vulpescu.

Te-ar mai putea interesa și
Kamala Harris a anunțat un nou ajutor american pentru Ucraina, de peste 1,5 miliarde de dolari
Kamala Harris a anunțat un nou ajutor american pentru Ucraina, de peste 1,5 miliarde de dolari
Vicepreşedintele Statelor Unite Kamala Harris a anunţat sâmbătă un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari pentru sectorul energetic, asistenţă umanitară şi securitatea civilă în Ucraina,......
CIO a autorizat 25 de sportivi ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice de la Paris
CIO a autorizat 25 de sportivi ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice de la Paris
Comitetul Internaţional Olimpic a dat publicităţii sâmbătă o primă listă cu 25 de sportivi ruşi şi belaruşi autorizaţi ...
Ciolacu: Am decis într-un for statutar că PSD va avea candidat la alegerile prezidențiale
Ciolacu: Am decis într-un for statutar că PSD va avea candidat la alegerile prezidențiale
Partidul Social Democrat va avea candidat pentru funcţia de preşedinte al României, conform unei decizii luate într-un ...
22,49 de milioane de telespectatori germani s-au uitat la meciul de debut al Campionatului European, câștigat de formația favorită cu 5 la 1 în fața Scoției
22,49 de milioane de telespectatori germani s-au uitat la meciul de debut al Campionatului European, câștigat de formația ...
Meciul dintre selecţionatele Germaniei şi Scoţiei (scor 5-1), disputat vineri la Munchen în deschiderea Campionatului ...