Statul român încă se judecă cu Electrica SA, pentru o sumă colosală: 3,6 miliarde de lei. În ce stadiu este litigiul

Litigiul dintre Societatea de Administrare a Participaţiilor în Industrie (SAPE) şi Electrica, în care se cer companiei daune de 3,6 miliarde de lei, deschis în vara lui 2017 nu s-a terminat nici acum. Este litigiul cu cea mai mare valoare a pretenţiilor în care este implicată compania.
Mihai Nicuţ - mar, 30 apr. 2019, 08:09
Statul român încă se judecă cu Electrica SA, pentru o sumă colosală: 3,6 miliarde de lei. În ce stadiu este litigiul

În iunie 2017, statul român, prin SAPE, dădea în judecată Electrica pe motiv că firma ar fi prejudiciat statul pentru că nu ar fi urmărit cum şi-au îndeplinit obligaţiile post-privatizare companiile care au cumpărat pachetele majoritare de acţiuni la distribuţiile de energie privatizate în trecut (cinci dintre cele opt, restul de trei fiind parte a Electrica).

Procesul , în care statul cere 3,6 miliarde de lei, nu s-a terminat nici acum şi apare în situaţia litigiilor publicate de Electrica în ultimul său raport financiar. Iată paragraful relevant:

“Electrica SA a fost chemată în judecată de către Societatea de Administrare a Participaţiilor în Industrie (SAPE) pentru plata in solidar a sumei de 1.569.144 mii RON si a sumei de 458.381 mii EUR pentru presupusele prejudicii suportate de Statul Roman ca urmare a inactiunii in ceea ce priveste monitorizarea, coordonarea si verificarea derularii in conditii de legalitate a contractelor de privatizare a filialelor Electrica S.A..

Electrica S.A. a depus la dosarul cauzei intampinare prin care a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive, exceptia prescriptiei, precum si alte argumente care combat pe fond sustinerile SAPE. Urmatorul termen in dosar a fost stabilit la data de 14 martie 2019, termen la care, sub rezerva neaparitiei altor incidente procedurale, instanta ar trebui sa dea cuvantul partilor asupra exceptiilor ridicate de catre parati, printre care si exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocate de Electrica.

Conform opiniei avocatilor, aceasta exceptie este intemeiata pe argumente pertinente si ar trebui admisa de instanta de judecata. Consecinta admiterii acestei exceptii ar fi respingerea cererii de chemare in judecata formulate fata de Electrica si scoaterea Electrica din proces.

In eventualitatea in care s-ar ajunge totusi la examinarea pe fond a pretentiilor SAPE, atat managementul, cat si avocatii apreciaza ca Electrica a formulat argumente de fond solide pentru ca instanta sa dispuna respingerea cererii de chemare in judecata ca neintemeiata”.

În data de 14 martie (raportul Electrica a fost întocmit înainte), Tribunalul Bucureşti a decis amânarea cauzei pentru data de 9 mai. Soluţia pe scurt a fost: “faţă de lipsa de procedură cu pârâţii”, din care putem înţelege că instanţa a rămas să decidă în mai exact asupra excepţiei invocate de societate, care a spus că nu are calitate în acest proces.

Electrica este, alături de Enel, cea mai mare companie de distribuţie şi furniuare de energie electrică din România. După listarea la bursă, este o companie privată, dar statul este cel mai mare acţionar.

 

Te-ar mai putea interesa și
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a anunțat că județul va avea aerodrom pentru aeronave ușoare....
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei ...
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...