1EUR = 4.8359 RON | Bucureşti 37 º

Companii

Statul ţine la secret lista firmelor ce vor să exporte gaze în Ungaria

Transgaz refuză să dezvăluie numele firmelor din România ce au rezervat capacitate pe conducta Arad-Szeged, pentru export de gaze

 

22 feb, 2014 | | ECONOMICA.net

Patru firme au rezervat capacitate de export pe conducta  de gaze Arad-Szeged, către Ungaria, pentru o cantitate totală de 10.000 de metri cubi pe oră, însă numele lor nu sunt dezvăluite de Transgaz, care invocă clauza de confidenţialitate din contract.

„Rezervarea de capacitate se face în urma unei proceduri care se gaseste pe site-ul Transgaz. Colaborarea Transgaz cu firmele care fac rezervari de capacitate se deruleaza sub forma unui contract comercial care contine clauza de confidentialitate”, se arată în răspunsul companiei la solicitarea ECONOMICA.NET de a prezenta lista firmelor.

De la 1 februarie, pe Arad-Szeged se pot face şi exporturi fizice, în limita a 10.000 de metri de metri cubi pe oră. În sens invers, de un an, se pot importa până la 60.000 de metri cubi pe oră. Exporturi se puteau face încă din 1 iulie 2013, însă doar virtuale, de tip backhaul.

Conducta ce ne leagă de Vest va atinge capacitatea maximă de export in 2016, dupa investiţii de circa 120 de milioane de euro, potrivit Planului de administrare al Transgaz, valabil pentru perioada 2013 - 2016. La acea dată, capacitatea anuală de export este estimată să atingă 4,4 miliarde de metri cubi anual.

Printre firmele ce şi-au exprimat, în trecut, intenţia de a exporta gaze se numără Petrom şi Romgaz.

România este legată de vestul Europei numai prin gazoductul Arad-Szeged. Conducta Giurgiu-Ruse încă nu este finalizată, pentru legătura cu Bulgris . Este însă finalizată Iaşi-Ungheni , dar nu s-a trecut la faza rezervării de capacitate.

România importă anual circa 1-1,5 miliarde de metri cubi de gaze, această cantitate fiind aproape în totalitate acoperită de la ruşi, prin conductele  ce intră în ţară la Isaccea şi Medieşul Aurit.

 

Producătorii de gaze interni, ce acoperă peste 95% din producţie, sunt Romgaz şi Petrom.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO