Statul va câştiga anual 300 de milioane de lei din impozitul forfetar la baruri şi restaurante – patronate

Statul va câştiga anual 300 de milioane de lei din impozitul specific de la baruri şi restaurante, de 15 ori mai mult decât din impozitul pe profit, se arată într-un comunicat al Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA).
Economica.net - vin, 08 iul. 2016, 10:05
Statul va câştiga anual 300 de milioane de lei din impozitul forfetar la baruri şi restaurante - patronate

Doar 5% dintre restaurantele şi barurile din România plătesc impozit pe profit, iar încasările statului din această taxă ajungeau, în 2013 de exemplu, la suma de 20 de milioane de lei pe an, spun reprezentanţii HORA. Conform acestora, după ce se va introduce impozitul specific, care prevede ca toţi operatorii să plătească o taxă, indiferent dacă au sau nu profit, încasările la bugetul statului vor creşte de 15 ori. Cel mai mic bar sau restaurant dintr-o comună va achita în jur de 1.000 de lei pe an, sumă care nu poate afecta activitatea firmei respective.

Impozitul specific votat recent de Parlament este, pentru industria HORECA, un pas înainte pentru o concurenţă loială, iar patronatul HORA îl consideră binevenit în industria ospitalităţii. Asociaţia HORA este alături de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FTPR) în susţinerea acestui impozit, care va ajuta la transparentizarea pieţei de restaurante.

Dacă preşedintele Klauss Iohannis va promulga Legea impozitului specific votată la sfârşitul lunii iunie în Parlament, hotelurile, barurile şi restaurantele vor plăti, începând din 2017, indiferent de mărimea cifrei de afaceri şi de nivelului profitului, un impozit special, calculat pe numărul de locuri de cazare sau mărimea spaţiului alocat activităţii.

‘Nu este corect ca doar 5 % din jucători să declare că înregistrează profit la sfârşit de an, pentru că nu este real. Din estimările noastre, mai mult de jumătate din restaurantele şi barurile din România sunt profitabile, adică de 10 ori mai mult decât ce se declară. Altfel, cum s-ar putea explica faptul că trecem zilnic, de mulţi ani, pe lângă restaurante şi baruri care funcţionează de atâta vreme? Dacă ar fi avut pierderi an de an, s-ar fi închis de multă vreme’, a spus Dragoş Petrescu, preşedintele HORA.

În urma analizei pieţei s-a ajuns la o formulă de calcul prin care cel mai mic bar sau restaurant dintr-o comună va achita (conform legii votate în Parlament) 1.078 de lei pe an (adică 90 de lei pe lună), iar cel mai mare restaurant din Bucureşti va plăti un impozit specific de 38.439 de lei pe an (adică 3.202 lei pe lună).

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 28 iunie, un proiect de lege prin care impozitul pe profit este înlocuit cu un impozit specific în industria turismului, la hoteluri şi unităţi de alimentaţie publică.

‘O să vă dau câteva exemple cu privire la acest impozit. Un restaurant de 100 de metri pătraţi din zona B a municipiului Bucureşti ar avea de plătit 15.120 de lei pe an. Acest impozit se calculează pe baza unei formule care are mai multe variabile printre care sezonalitate, spaţiu tehnic, gradul de ocupare, gradul de încadrare a unităţii în localitatea respectivă. Un bar sau o cafenea de 70 de metri pătraţi din zona A a Bucureştiului ar plăti impozit de 8.060 de lei pe an, un hotel de 3 stele cu 100 de locuri de cazare din zona A a municipiului Braşov are o valoare de 24.400 de lei pe an, iar la o pensiune de trei margarete şi 50 de locuri de cazare din zona A a staţiunii Predeal ar reveni un impozit de 4.400 de lei pe an’, a arătat deputatul PSD Mircea Dobre, iniţiatorul proiectului.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...