Statul vrea peste 300 de mil. euro din oferta Electrica. Investitorii mici pot fi siguri de 1.000 de acţiuni

Autorităţile estimează că vor obţine peste 300 de milioane de euro din vânzarea a 51% din acţiunile Electrica în cadrul ofertei publice iniţiale care va începe pe 16 iunie, a declarat, marţi, şeful Direcţiei de Privatizări din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, într-o conferinţă pe teme energetice.
Economica.net - mar, 03 iun. 2014, 11:52
Statul vrea peste 300 de mil. euro din oferta Electrica. Investitorii mici pot fi siguri de 1.000 de acţiuni

Statul va garanta micilor investitori că vor primi cel mult 1.000 de acţiuni Electrica din cele subscrise, indiferent de raportul de alocare aferent gradului general de subscriere, potrivit lui Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de Privatizări din Departamentul pentru Energie.

Astfel ar putea fi încurajată lichiditatea titlurilor Electrica la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi evita dezamăgirea miilor de mici investitori diin urma ofertei Romgaz (SNG). Atunci au subscris multe acţiuni SNG şi au blocat sume mari de bani, pentru a primi doar cîteva zeci de acţiuni în urma procesului de alocare, fiind sufocaţi de subscrierile uriaşe ale investitorilor mari. 

În sectorul energetic este nevoie de investiţii de 30 de miliarde de euro, sumă care va fi confirmată sau revizuită în toamnă, odată cu lansarea în dezbatere publică a noii strategii energetice a ţării, potrivit lui Dumitraşcu.

‘În domeniul energetic, necesarul de investiţii este de 30 de miliarde de euro. Odată ce vom adopta noua strategie energetică, aceste calcule vor fi actualizate. Vom vorbi în această strategie de proiecte, termene, destinaţia acestor bani’, a explicat Dumitraşcu.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, el a afirmat că fondurile obţinute în urma procesului de listare la bursă a societăţii Electrica vor fi folosite pentru întărirea reţelelor.

‘E lesne de văzut spre ce ar trebui să se îndrepte fondurile rezultate din procesul de listare: în primul rând, pentru investiţii în reţele, în al doilea rând – pentru investiţii în reţele, iar pe locul trei – tot pentru investiţii în reţele’, a spus Dumitraşcu.

La finele săptămânii trecute, compania Electrica a publicat, la Bursa de la Londra, anunţul de listare pe piaţa de capital.

Listarea efectivă a Electrica ar putea să se realizeze la sfârşitul lunii iunie, subscrierea urmând să înceapă la jumătatea lunii viitoare, arată un comunicat al Departamentului pentru Energie remis, vineri, AGERPRES.

”Potrivit datelor înaintate de Direcţia Generală Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie din cadrul Departamentului pentru Energie, este prognozat că, la jumătatea lunii iunie, va începe subscrierea pentru Electrica, iar listarea efectivă ar urma să aibă loc la sfârşitul lunii iunie. Electrica intenţionează să solicite admiterea acţiunilor la tranzacţionare pe Piaţa Spot Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti şi pentru ca GDR-urile să fie admise la listare în Lista Oficială a Autorităţii de Listare din Marea Britanie şi la tranzacţionare pe Bursa de Valori din Londra”, se precizează în comunicatul citat.

Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, Departamentul pentru Energie intenţionează să facă din listarea Electrica cea mai mare listare care a avut loc vreodată pe Bursa de Valori Bucureşti.

”În acelaşi timp însă, ştim că anumiţi investitori îşi manifestă un optimism rezervat, întrucât ţin cont de conjunctura externă, de ratingul de ţară al României şi de posibilele evoluţii ale contextului geopolitic din regiune. Îi asigurăm pe toţi că Electrica este o companie foarte stabilă, solidă, cu venituri reglementate şi predictibile, care va reprezenta un plasament, pe termen mediu şi lung”, a declarat Răzvan Nicolescu.

Guvernul s-a angajat, în cadrul acordului cu Fondul Monetar Internaţional, să listeze la bursă, în iunie 2014, furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica. În scrisoarea de intenţie încheiată de Executiv şi FMI în data de 5 martie 2014, principalele menţiuni referitoare la privatizarea Electrica sunt următoarele: separarea prin lichidare a trei societăţi regionale de întreţinere generatoare de pierderi, extragerea din Electrica a participaţiilor minoritare deţinute de Electrica la societăţile de distribuţie deja privatizate, soluţionarea problemei neplăţii de către CFR a achiziţiilor de electricitate de la Electrica, lansarea unei oferte publice iniţiale pentru pachetul majoritar din acţiunile statului, în urma majorării de capital planificate.

Lansarea ofertei este un criteriu structural de referinţă, iar termenul din scrisoare este 31 mai 2014.

Grupul Electrica este lider în distribuţia şi furnizarea de energie electrică în România. Potrivit ANRE, în 2013, grupul a distribuit 16,1 TWh de energie electrică, reprezentând 39% din energia electrică distribuită în România, către aproximativ 3,6 milioane de utilizatori.

Potrivit ANRE, în 2013, grupul a furnizat 9,7 TWh de energie electrică, reprezentând 22,1% din cantitatea de energie electrică furnizată în România, către aproximativ 3,56 milioane de consumatori finali.

Electrica a raportat un profit net consolidat (excluzând participaţiile minoritare) de 60 milioane lei la venituri de aproximativ 1,2 miliarde lei după primul trimestru din acest an, potrivit rezultatelor financiare ale companiei, publicate.

La 31 decembrie 2013, compania a afişat un profit net consolidat, cu excepţia participaţiilor minoritare, în valoare de 243 milioane lei, la venituri de aproximativ 5,2 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
ANAT critică noile restricții anunțate de Guvern pentru accesul în România, considerând că acestea anulează toate eforturile de redresare ale turismului
ANAT critică noile restricții anunțate de Guvern pentru accesul în România, considerând că acestea anulează toate ...
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) critică prin intermediul unui comunicat, care are forma unei scrisori ...
Daniel Sologon preia funcția de CEO al Cemacon de la 1 ianuarie 2022
Daniel Sologon preia funcția de CEO al Cemacon de la 1 ianuarie 2022
Liviu Stoleru, CEO-ul celui mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc, predă de la 1 ianuarie 2022 ștafeta ...
Primăria New York impune tuturor salariaților din mediul privat să se vaccineze anti-COVID-19
Primăria New York impune tuturor salariaților din mediul privat să se vaccineze anti-COVID-19
Bill de Blasio, primarul oraşului New York, a anunţat luni că toţi angajaţii din sectorul privat vor fi vizaţi de obligativitatea ...