STB, obligată să continue licitația pentru 40 de tramvaie, câștigată de Electroputere VFU Pașcani

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis vineri, 19 februarie, contestația Electroputere VFU Pașcani la licitația STB pentru 40 de tramvaie. Amintim că producătorul de material rulat din Pașcani fusese declarat câștigător al procedurii, dar la finele anului trecut STB a anulat licitația.
Anemona Andone - mar, 23 feb. 2021, 10:57
STB, obligată să continue licitația pentru 40 de tramvaie, câștigată de Electroputere VFU Pașcani

„Admite contestația și dispune remedierea”, este soluția dată de CNSC în dosarul contestației Electroputere VFU Pașcani.

Iată ce solicita firma din Pașcani în contestația depusă în ianuarie la CNSC:

Rămâne de văzut dacă STB va continua licitația sau va ataca decizia CNSC la Curtea de Apel București.

Amintim că la finele lunii iulie 2020 producătorul Electroputere VFU Pașcani a fost declarat câștigătorul licitației pentru 40 de tramvaie, cu posibilitatea suplimentării comenzii cu încă 60 de tramvaie.

Cinci luni mai târziu, nu numai că nu s-a semnat contractul, dar producătorul din Pașcani a fost anunțat că se anulează licitația, pe motiv de lipsă de fonduri. Prin urmare, acesta s-a adresat în ianuarie Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), contestând anularea licitației.

Cum justifică Primăria Capitalei anularea licitației

Contactați de ECONOMICA.NET, reprezentanții Primăriei Capitalei ne-au explicat anterior că, în legătură cu licitația organizată de STB S.A. pentru 40 tramvaie cu VFU Electroputere Pașcani (contract cu o valoare de 305.288.920,00 lei fara TVA), „acest contract a fost anulat de STB la sfârșitul lunii decembrie pentru că nu existau bani în bugetul de investitii nici al STB și nici al Primăriei Capitalei”.

„Această sumă nu exista pentru că în ianuarie 2020 Curtea de Conturi a menționat că nu se poate ca o societate comercială care nu mai e în regie, ci este o societate comercială, să facă licitaţii pe bani care nu sunt ai ei. Mai mult decât atât, acest contract nu era oportun pentru că erau tramvaie de 18 metri, nu de 36 şi necesarul pe toate liniile din Bucureşti este de tramvaie lungi. În plus, preţul lor, 7,6 milioane de lei pentru un tramvai de 18 metri, era aproape cât costul unui tramvai dublu făcut de Astra Arad în cadrul contractului pe care Primăria Capitalei îl are, de 8,4 milioane lei”, au adăugat reprezentanții Primăriei Municipiului București (PMB).

Societatea de Transport Bucureşti (STB) a lansat pe 30 septembrie 2019 licitaţia pentru achiziţia a 40 de tramvaie noi de 18 metri lungime. Valoarea estimată a achiziţiei este de 307,6 milioane de lei, cu posibilitatea suplimentării cu 461,4 de milioane de lei dacă vor fi comandate încă 60 de tramvaie.

Electroputere VFU Pașcani face parte din grupul Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica. Uzina de la Pașcani este specializată în producția și repararea materialului rulant şi în trecut a modernizat tramvaie Armonia (galerie foto) care circulă în Timişoara. 

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...