Stellantis, al doilea mare grup auto care pregătește o reducere a locurilor de muncă în Europa

Grupul Stellantis a ajuns la un acord cu sindicatele italiene pentru reducerea numărului de locuri de muncă. Bloomberg scrie că aproximativ 2.000 de posturi de lucru vor fi restructurate.
Robert Stan - mar, 28 feb. 2023, 10:45
Stellantis, al doilea mare grup auto care pregătește o reducere a locurilor de muncă în Europa

La câteva săptămâni după ce divizia europeană a Ford a confirmat disponibilizarea a 3.800 de persoane, majoritatea angajați din Germania și Marea Britanie, grupul Stellantis a negociat cu sindicatele italiene o măsură similară.

Conform Bloomberg, grupul format din combinarea afacerilor PSA Peugeot Citroen (PSA) și Fiat Chrysler Automobiles (FCA) intenționează să elimine până la 2.000 de locuri de muncă în Italia doar în acest an pentru a rămâne competitiv odată cu tranziția la vehiculele electrice.

Stellantis și sindicatele italiene au negociat și convenit asupra unor reduceri de personal care reprezintă aproximativ 4,3% dintre cei 47.000 de angajați din țară. Măsura vine după un număr apropiat de locuri de muncă au fost restructurate și în 2022.

Oficialii sindicatelor care au negociat cu Stellantis au dezvăluit că majoritatea celor care vor rămâne fără locuri de muncă nu sunt direct implicați în producție, toți primind beneficii care includ pensionare anticipată și până la doi ani de salariu în funcție de vechimea în companie.

Șeful Stellantis, Carlos Tavares, a avertizat de mult timp că trecerea la vehicule electrice va însemna și o reducere a forței de muncă pentru roți producătorii auto. „Costul electrificării va avea un impact asupra amprentei afacerilor pe care o vom avea în întreaga lume”, a declarat CEO-ul Stellantis jurnaliștilor.

Unul dintre cele mai puternice grupuri auto mondiale, Stellantis, a inclus în strategia sa modernizarea uzinei din Melfi (Italia) pentru a putea produce mașini hibride și electrice, transformarea fabricii din Torino într-un hub pentru vehicule electrice și construirea unei facilități de producție a bateriilor la Tremoli. Aceasta din urmă ar trebui să înceapă producția în 2026.

La jumătatea lunii februarie, după informații venite pe surse despre un plan important de disponibilizări în Europa, grupul american Ford a confirmat că „pregătește o nouă organizare și o gamă de produse pentru a concura și a câștiga într-o regiune extrem de competitivă”. Planul implică și „eliminarea a 3.800 de locuri de muncă în următorii trei ani”. Aproximativ 2.300 dintre locurile de muncă desfiinţate sunt aferente fabricilor din Koln şi Aachen (Germania), 1.300 în Marea Britanie şi 200 în alte regiuni din Europa.

Pe măsură ce companiile își schimbă portofoliul de produse făcând astfel tranziția către mașini 100% electrice – singurele care vor mai putea fi comercializate în Europa din 2035 – sunt așteptate tot mai multe anunțuri similare. Asta pentru că mașinile electrice au mai puține componente decât cele cu motoare termice, iar complexitatea montajului este mai redusă.

Te-ar mai putea interesa și
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom anunță finalizarea unei noi unități de mentenanță în București. Depoul Alstom Grivița este primul depou dedicat serviciilor de mentenanță și testare a trenurilor și locomotivelor......
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Compania Naţională Loteria Română va lansa o serie de 1.000.000 de lozuri în campania TEAM Romania, iar 30% din sumele ...
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a oprit” în orașul luxului
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a ...
Precipitații abundente, furtuni și inundații pe scară largă au lovit sud-vestul Asiei, în special Emiratele Arabe Unite, ...
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu sunt autentice sau că se face vânzare sub presiune
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu ...
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) derulează în această perioadă o actiune de verificare ...