Stellantis își obligă angajații din Serbia să se perfecționeze la uzine din alte state

În urma semnării unui acord pentru producerea unei mașini electrice în Serbia, grupul Stellantis își pune angajații într-o situație dificilă.
Robert Stan - mie, 25 mai 2022, 14:09
Stellantis își obligă angajații din Serbia să se perfecționeze la uzine din alte state

O parte dintre angajații Stellantis de la uzina sârbă din Kragujevac au de ales între a se perfecționa în producția de mașini electrice la uzine din afara țării sau a părăsi compania.

Într-un document prezentat angajaților sârbi de la uzina din Kragujevac și intrat în posesia Automotive New Europe, șefii Stellantis au menționat că persoanele care vor lucra la asamblarea viitorului model electric al grupului la această uzină au opțiunea de a lucra timp de doi ani la o alta uzină din afara țării. În caz contrar pot apela la „programe pentru părăsirea companiei”.

Luna trecută, Stellantis a semnat un memorandum cu guvernul sârb care prevede asamblarea la uzina grupului din Kraguievac a unui model electric. Grupul auto urmează să investească în acest proiect 190 de milioane de euro, în timp ce Serbia acordă un ajutor de stat de 48 de milioane de euro.

La doar câteva săptămâni după ce părea că Serbia și-a asigurat viitorul în industria auto, cei de la Stellantis au trimis angajaților un document prin care li se solicită să accepte să se perfecționeze la alte uzine europene ale grupului care produc deja mașini electrice. În lipsa acordului angajaților vizați, aceștia sunt invitați să se pregătească pentru părăsirea companiei.

„Primele rezultate sunt încurajatoare. În prima săptămână, circa 25% dintre angajați și-au exprimat disponibilitatea de a lucra în străinătate. Interviurile individuale vor fi efectuate în zilele următoare”, au menționat cei de la Stellantis.

În schimb, liderul de sindicat al uzinei din Kraguievac, Sasa Djordjevic, a declarat că Stellantis a greșit când a forțat lucrătorii să aleagă între a lucra în străinătate și a părăsi compania.

„Serbia va participa la investiție cu 48 de milioane de euro și nu este corect să fie folosiți acești bani pentru a concedia angajați sau pentru a-i muta în străinătate”, a declarat Djordjevic. El a adăugat că plecările din uzină trebuie să fie voluntare și cu respectarea legilor sârbe.

La uzina Stellantis din Serbia, cea care în trecut a produs modelul Yugo sub marca Zastava și în ultimii ani a asamblat Fiat 500L, lucrează circa 2.000 de persoane, iar din 2024 ar trebui să demaraze asamblarea unui nou vehicul.

Conform șefului Setllantis, Carlos Tavares, platforma care va fi utilizată pentru viitorul model se „potrivește perfect” pentru vehicule din segmentele A, B și C.

„Această nouă platformă pentru vehicule electrice se va potrivi perfect cu produsele din categoriile A, B și C și va îmbunătăți soluțiile eficiente și curate pentru mobilitatea urbană ale mărcilor noastre”, a declarat Tavares făcând unii analiști să considere că viitorul model produs în Serbia ar putea fi urmașul actualului Fiat Panda.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...