Stellantis și Russian Railways vor să vândă compania de logistică auto Gefco

Firma Gefco, lider european în logistica auto, a fost scoasă la vânzare de proprietarii săi, operatorul feroviar Russian Railways şi constructorul auto Stellantis, într-o tranzacţie evaluată la peste două miliarde de euro, au declarat pentru Reuters surse din apropierea acestui dosar, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 23 iun. 2021, 16:52
Stellantis și Russian Railways vor să vândă compania de logistică auto Gefco

Potrivit surselor, proprietarii Gefco lucrează cu băncile JP Morgan şi Rothschild pentru vânzarea companiei, iar potenţialii cumpărători au fost contactaţi pentru a-şi exprima interesul.

Înfiinţată în 1949, Gefco are 11.500 de angajaţi în 47 de ţări, printre care se numără şi România. Compania vinde servicii de transport producătorilor auto Stellantis, Ford, Renault, Skoda şi Toyota dar şi altor companii precum Nestle şi Electrolux.

În 2020, închiderile de uzine şi de reprezentanţe auto au amânat deciziile de cumpărare de automobile ale consumatorilor, astfel că cifra de afaceri a Gefco a scăzut cu 20%, până la 3,8 miliarde de euro, în timp ce profitul operaţional a scăzut cu 32%, până la 140 de milioane de euro.

Între timp, însă, pieţele auto şi-au revenit astfel că în luna mai înmatriculările de autoturisme în Europa au crescut cu 74%, a treilea lună consecutivă de creştere puternică. În acest condiţii, sursele citate de Reuters se aşteaptă ca Gefco să realizeze în acest an un profit operaţional de 345 de milioane de euro şi o cifră de afaceri de 4,4 miliarde de euro.

În 2012, constructorul auto francez PSA Group a vândut o participaţie de 75% din acţiunile Gefco către Russian Railways pentru 800 de milioane de euro. PSA Group a devenit Stellantis anul trecut după fuziunea cu constructorul auto italian FCA.

Stellantis rămâne în continuare principalul client al Gefco, fiind responsabil pentru aproximativ jumătate din veniturile sale, şi a anunţat deja că îşi va reduce afacerile cu Gefco, ceea ce a afectat evaluarea companiei. La rândul său, Russian Railways intenţiona iniţial să îşi extindă afacerile din logistică după preluarea Gefco, dar câţiva ani mai târziu şi-a modificat planurile şi a vândut operatorul rus de transport feroviar Transcontainer.

Te-ar mai putea interesa și
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând......
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul poliţelor – studiu
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul ...
Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza ...
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
Încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi puse la dispoziţia Centrului european ...