Sterling Resources anunţă o descoperire de gaze în Marea Neagră

Sterling Resources a descoperit gaze în urma forajului primei sonde de explorare, Eugenia-1, din Perimetrul Pelican, platoul continental românesc al Mării Negre, potrivit unui comunicat transmis vineri de companie.
Economica.net - vin, 14 dec. 2012, 14:14
Sterling Resources anunţă o descoperire de gaze în Marea Neagră

Sonda a fost săpată pană la o adâncime totală de 2.276 metri pe traiect, respectiv de 2.248 metri de la nivelul mării pe verticală. Analiza preliminară a investigaţiilor geofizice indică prezenţa gazelor într-o porţiune totală de 22 de metri în gresii din Cretacicul superior, în principal în două intervale. Porozitatea medie variază între 10 şi 20% iar saturaţiile medii de gaze sunt cuprinse între 55 şi 62%. Formaţiunile de gresii sunt localizate în intervalul 1.938-2.038 metri pe traiect. Datele de presiune ale formaţiunii şi probele de gaze colectate prin instrumentele de carotaj în gaură liberă confirmă prezenţa gazelor în aceste intervale. Analize mai detaliate asupra carotajelor şi datelor de presiune se află în lucru.

‘Ne-am atins astfel obiectivele afirmate cu mult în urmă de a relua operaţiunile în România iar în continuare intenţionăm să analizăm aceste rezultate în vederea planificării unui program de lucrări ambiţios în ambele perimetre în următorii doi ani’, a declarat preşedintele Sterling, Mike Azancot.

În plus faţă de aceste gresii din Cretacicul Superior, o altă zonă de interes cu o grosime de 20 de metri se evidenţiază într-o secţiune de calcare Eocene de la 1.900 la 1.938 de metri. Intervalul a prezentat indicaţii de gaze în timpul forajului dar încercările de a recolta date de presiune nu au avut succes, ceea ce nu este neobişnuit pentru carbonaţi unde porozitatea este limitată. Se vor întreprinde investigaţii geofizice pentru a determina dacă calcarele Eocene ar putea fi saturate cu gaze şi puse în producţie, cum a fost cazul sondei adiacente Olimpiskaya.

‘Sonda Eugenia-1 este prima sondă de explorare săpată în Perimetrul Pelican de 2.312 kilometri pătraţi, echivalent cu 10 perimetre din Marea Nordului aparţinând Marii Britanii’, a declarat Patrick Whitley, Vice-Preşedinte Sterling Resources, Explorări Internaţionale.

Un al treilea obiectiv, localizat la mai mică adâncime, însă cu un grad de risc ridicat, l-a reprezentat verificarea stratigrafiei unei zone depresionare întinse a Oligocenului evidenţiată de investigaţiile seismice. Deşi forajul a fost efectuat în direcţia înclinării pentru a permite săparea obiectivelor din Eocen şi Cretacic Superior aflate mai jos în aceeaşi locaţie a sondei, s-au identificat 100 de metri de gresii de bună calitate cu indicaţii minore de gaze.

‘Având în vedere calitatea şi cantitatea nisipurilor potenţial colectoare, structura Oligocenului este un prospect promiţător localizat mai sus structural faţă de actuala sondă’, a adăugat Patrick Whitley.

Midia Resources SRL, filiala deţinută integral de Sterling Resources Ltd (cota de participare de 65%), este operatorul perimetrelor Midia şi Pelican din largul Mării Negre aparţinând României, ceilalţi parteneri fiind Petro Ventures Europe BV (20%) şi Gas Plus International BV (15%).

Sterling Resources Ltd. este o companie canadiană de petrol şi gaze cu sediul la Calgary, provincia Alberta, listată la bursă în Canada. Compania derulează operaţiuni în Regatul Unit, România, Franţa şi Ţările de Jos şi acţiunile sale sunt tranzacţionate la Bursa de Valori TSX sub simbolul ‘SLG’.

Te-ar mai putea interesa și
OMC anunță că nu s-a ajuns la un consens cu privire la derogarea temporară a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19
OMC anunță că nu s-a ajuns la un consens cu privire la derogarea temporară a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a anunţat într-un comunicat dat publicităţii vineri seară că nu s-a reuşit atingerea unui consens cu privire la problema spinoasă a derogării......
Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s au menținut ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă
Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s au menținut ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă
Agenţia internaţională de evaluare financiară Standard & Poor's a reconfirmat ratingul României pentru datoria pe termen ...
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Astăzi, magazinele Profi au dobândit calitatea de Furnizor al Casei Regale a României, informează compania prin intermediul ...
Sute de mii de români care stau la bloc NU vor primi automat compensarea facturii la gaze. Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari și administratorii
Sute de mii de români care stau la bloc NU vor primi automat compensarea facturii la gaze. Ce trebuie să facă asociațiile ...
Persoanele fizice care locuiesc în blocuri alimentate de centrale termice de scară care funcționează cu gaz intră și ...