Steven Ausnit: Domeniile care ar putea aduce profit României sunt turismul şi agricultura

Turismul şi agricultura pot aduce profit României, dar turismul românesc nu e prea cunoscut în lume, iar agricultura trebuie făcută pe suprafeţe mari, afirmă Steven Ausnit, fiul fostului mare industriaş din perioada interbelică Max Auschnitt.
Economica.net - Dum, 10 iun. 2012, 10:25
Steven Ausnit: Domeniile care ar putea aduce profit României sunt turismul şi agricultura

„România are multe locuri frumoase, dar nu sunt descoperite. Turiştii din afară de-abia cunosc aceste locuri, şi nu sunt hoteluri… Industriile de oţel şi altele nu mai pot reveni în România, pentru că sunt foarte dezvoltate în alte ţări. România ar putea să dezvolte agricultura, pentru că era o mare exportatoare de porumb. O agricultură astăzi trebuie făcută în mare. Pentru a avea succes la export trebuie făcute ferme mari”, a spus Ausnit, la emisiunea „După 20 de ani” difuzată duminică de Pro TV.

Cu toate acestea, el nu ar investi în agricultură pentru că nu este un domeniu la care se pricepe.

România a avut anul trecut 1,5 milioane de turişti străini, fiind pe ultimul loc în Europa la ponderea acestora în totalul turiştilor şi pe penultimul din punct de vedere al gradului de ocupare al hotelurilor în perioada verii.

Producţia internă de cereale a crescut anul trecut cu 24%, la 20,8 milioane de tone, România ocupând locul 5 în Uniunea Europeană la producţia de grâu şi locul 2, după Franţa, la porumb. România s-a situat pe locul cinci în UE dupã suprafaţa cultivată şi pe nouă din punct de vedere al randamentului.

România s-a situat pe primul loc în UE după suprafaţa cultivată cu porumb, iar la producţie ocupă locul al doilea, după Franţa, din cauza unui randament inferior. De altfel, randamentul la porumb realizat de România este mai mic decât al celorlalte ţări din Uniune.

Agricultura este unul dintre domeniile care influenţează într-o bună măsură Produsul Intern Brut al României. Creşterea economică de anul trecut, de 2,5%, a fost susţinută în principal de evoluţia din agricultură, cu un plus de 11,3%, şi industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.

Steven Ausnit, în vârstă de 88 de ani, a părăsit România în anul 1939 şi trăieşte în SUA, unde a dezvoltat şi vândut ulterior o afacere în domeniul ambalajelor.

Supranumit „Regele de Fier”, Max Auschnitt s-a născut la Galaţi în 1888, a absolvit Academia de înalte studii comerciale şi de export din Viena, a fost preşedinte al Asociaţiei generale de Industrie din Banat, vicepreşedinte Uniunii Generale a Industriaşilor din România şi senator al Camerei de Comerţ şi Industrie din Galaţi.

Auschnitt a creat Uzinele Metalurgice Titan-Nădrag-Călan (TNC) şi a condus Uzinele şi Domeniile de Reşiţa (UDR), companie care avea înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial cea mai mare cifrã de faceri din România şi cei mai mulţi angajaţi.

Max Auschnitt a făcut parte din conducerea unor numeroase companii străine din Viena, Monaco şi firme româneşti, precum Societatea Română de Telefoane şi Banca Chrissoveloni.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a rămas în străinătate, retrăgându-se în final în Statele Unite, unde a murit în 1959. Toate proprietăţile sale au fost confiscate de guvernul comunist în 1948.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...