Steven Ausnit: Mai avem de recuperat din România bunuri în valoare de 37-38 milioane de dolari

Familia omului de afaceri din perioada interbelică Max Auschnitt mai are de recuperat din România bunuri a căror valoare este estimată la 37-38 de milioane de dolari, a declarat Steven Ausnit, fiul fostului mare industriaş.
Economica.net - Dum, 10 iun. 2012, 10:01
Steven Ausnit: Mai avem de recuperat din România bunuri în valoare de 37-38 milioane de dolari

Valoarea bunurilor pe care le are de recuperat familia sunt estimate la aproximativ 37-38 milioane de dolari”, a spus Steven Ausnit la emisiunea „După 20 de ani” difuzată duminică de Pro TV.

El a explicat că deşi a recăpătat o parte din averea tatălui său, familia sa mai are încă de primit despăgubiri.

„Am reuşit cu casa, tatăl meu avea acţiuni în uzinele şi domeniile Reşiţa, dar cea mai mare parte din avere era în fabricile de la Titan-Nădrag-Călan, pe care el le-a creat. Când ne-am dus să căutăm documentele şi arhivele ne-au zis că n-au nimic. În urmă cu 2-3 ani un prieten a găsit 18 dosare, şi atunci am avut dovezile necesare, Curtea ne-a dat dreptul, am fost la AVAS şi am primit acţiuni în Fondul Proprietatea. Iar ăştia au amânat şi până astăzi nu am căpătat nimic”, a spus Ausnit.

El a afirmat că dacă va primii partea sa din banii datoraţi de statul român vrea să acorde mai multe burse pentru studenţi români la Harvard şi intenţionează să investească într-o şcoală de meserii la Lugoj.

Întrebat cum crede că îşi va recăpăta banii, pentru că statul nu are bani, fiul fostului industriaş a afirmat:”Are, are. Statul are acţiuni în compania de gaz, în alte companii, şi poate pune acţiunile astea”.

Ausnit a început deja o primă investiţie în România, lângă Lugoj, într-un parc de camioane. El estimează că proiectul va fi gata în 2-3 luni.

Fiul lui Max Auschnitt afirma în toamna anului trecut că este mulţumit de despăgubirile primite până acum de la statul român, în ciuda scăderii acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), iar avocaţii moştenitorului fostului industriaş sau pronunţat în favoarea listării Fondului la o bursă externă.

Ausnit mai are de primit despăgubiri în valoare de 126 de milioane de lei pentru în titluri la Fondul Proprietatea pentru acţiunile deţinute la Uzinele Metalurgice Titan-Nădrag-Călan, proces tergiversat de către Agenţia Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP), potrivit avocaţilor acestuia.

El a primit deja despăgubiri pentru participaţia la Uzinele de Fier Reşiţa, dar Ausnit a evitat să dea un răspuns privind valoarea deţinerilor, arătând că nu ştie exact numărul de acţiuni deţinute la Fondul Proprietatea. Ausnit este unul dintre cei mai mari acţionari privaţi persoane fizice ai Fondului Proprietatea.

Steven Ausnit, în vârstă de 88 de ani, a părăsit România în anul 1939 şi trăieşte în SUA, unde a dezvoltat şi vândut ulterior o afacere în domeniul ambalajelor.

„Poate am câteva milioane, dar nu sunt sărac”, a spus el.

Supranumit „Regele de Fier”, Max Auschnitt s-a născut la Galaţi în 1888, a absolvit Academia de înalte studii comerciale şi de export din Viena, a fost preşedinte al Asociaţiei generale de Industrie din Banat, vicepreşedinte Uniunii Generale a Industriaşilor din România şi senator al Camerei de Comerţ şi Industrie din Galaţi.

Auschnitt a creat Uzinele Metalurgice Titan-Nădrag-Călan (TNC) şi a condus Uzinele şi Domeniile de Reşiţa (UDR) companie care avea înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial cea mai mare cifrã de faceri din România şi cei mai mulţi angajaţi.

Max Auschnitt a făcut parte din conducerea unor numeroase companii străine din Viena, Monaco şi firme româneşti, precum Societatea Română de Telefoane şi Banca Chrissoveloni.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a rămas în străinătate, retrăgându-se în final în Statele Unite, unde a murit în 1959. Toate proprietăţile sale au fost confiscate de guvernul comunist în 1948.

Te-ar mai putea interesa și
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag de 3.600 MW....
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...