1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 14 º

Extern

Stiglitz: Spailout-ul pentru băncile spaniole nu va funcţiona. Este economie voodoo

Ajutorul financiar pentru băncile din Spania, botezat deja de analişti şi bancheri "Spailout" (Spain bailout - ajutor financiar pentru Spania), nu va funcţiona, întrucât este "economie voodoo", în care statul spaniol şi băncile continuă cercul vicios al susţinerii reciproce.

11 iun, 2012 | Mediafax

"Guvernul Spaniei salvează băncile spaniole, iar băncile spaniole salvează guvernul Spaniei. Este o economie voodoo. Nu va funcţiona şi nu funcţionează", a declarat economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, potrivit EUobserver.

Băncile spaniole au susţinut prin achiziţia de obligaţiuni guvernul de la Madrid, împrumutând executivului spaniol bani într-o perioadă în care randamentele cerute de investitori au crescut puternic, ca urmare a crizei din zona euro şi a temerilor privind economia ţării. Situaţia expunerii puternice a băncilor locale faţă de datoria guvernamentală a statului de origine este comună mai multor ţări din zona euro.

Astfel, băncile din Grecia sunt nevoite să se recapitalizeze cu fonduri de la creditorii internaţionali, după ce au înregistrat pierderi masive în urma participării la programul de restructurare a datoriei statului elen către creditorii privaţi. În urma restructurării, au fost şterse datorii ale Greciei de 100 de miliarde de euro.

Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a anunţat sâmbătă că Spania intenţionează că ceară finanţare europeană pentru sistemul bancar. Spania a devenit al patrulea membru al zonei euro care a cerut un ajutor financiar extern de la declanşarea crizei datoriilor suverane în urmă cu doi ani.

Ajutorul european de până la 100 de miliarde de euro solicitat de Spania pentru recapitalizarea băncilor va urca datoria publică a ţării cu zece puncte procentuale, de la nivelul de 68,5% din PIB, iar dobânda împrumutului va afecta deficitul bugetar care a atins anul trecut 8,9% din PIB.

Împrumutul va fi furnizat prin intermediul Fondului spaniol pentru Restructurarea Băncilor, astfel că responsabilitatea rambursării va reveni guvernului de la Madrid.

Fondurile destinate sectorului bancar nu sunt condiţionate de noi măsuri de austeritate, aplicate deja autorităţile de la Madrid, potrivit Eurogroup.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO