1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Stiglitz: Statele Unite nu mai sunt ţara tuturor posibilităţilor

 Statele Unite nu mai sunt ţara tuturor posibilităţilor, confruntându-se cu o creştere a inegalităţii sociale şi un sistem politic în folosul celor bogaţi, pe seama celorlalţi, situaţie care conduce la încetinire economică şi riscă moartea "visului american", a declarat economistul Joseph Stiglitz.

26 iun, 2012 | Mediafax

"SUA au muncit din greu să creeze visul american al tuturor posibilităţilor. Dar în prezent acest vis este un mit", a scris Stiglitz, laureat al premiului Nobel, într-un comentariu în Financial Times, citat de CNBC.

Inegalitatea din SUA este la cel mai ridicat nivel din aproape jumătate de secol, iar distanţa dintre cei cu venituri medii şi cei cu venituri foarte mari creşte.

"Statele Unite obişnuiau să-şi închipuie că sunt o ţară a clasei mijlocii, dar asta nu mai este adevărat. În prezent, şansele unui copil depind în SUA de venitul părinţilor mai mult decât în Europa sau orice alte ţări avansate industrial pentru care există date", a afirmat el.

Reglementările, mai ales cele din domeniul financiar, contribuie la aceste disparităţi, consideră economistul.

"Reglementările financiare permit creditarea agresivă şi practici abuzive în privinţa cărţilor de credit, prin care se transferă bani de jos către nivelul superior. La fel şi legile falimentului, care dau prioritate instrumentelor derivate", a adăugat el.

Ţările occidentale cu cele mai sănătoase economii, precum cele scandinave, au cel mai ridicat nivel de egalitate, a notat Stiglitz.

Pentru a împiedica înrăutăţirea disparităţilor, SUA ar trebui să oprească reducerile de costuri vizând educaţia publică şi alte programe care îmbunătăţesc şansele clasei de mijloc şi ale celor săraci.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO