Stocul de spaţii comerciale va creşte cu 6% în următorii doi ani – CBRE

Stocul de spaţii comerciale moderne va creşte cu 6% în următorii doi ani, de la 2,7 milioane de metri pătraţi la finele anului trecut, în prezent fiind în construcţie la nivel naţional proiecte totalizând 160.000 de metri pătraţi, potrivit CBRE.
Economica.net - mar, 05 feb. 2013, 11:20
Stocul de spaţii comerciale va creşte cu 6% în următorii doi ani - CBRE

„În prezent, la nivel naţional se află în construcţie peste 160.000 de metri pătraţi. Anul acesta vor fi livrate proiectele Coresi Shopping City faza I, AFI Palace Ploieşti, Cora Slobozia, Corall Constanţa, Uvertura Mall Botoşani şi Promenada Mall. Astfel, stocul total va ajunge la peste 2,8 milioane de metri pătraţi şi se aşteaptă ca în doi ani de zile stocul de centre comerciale din România să crească cu 6%”, se arată într-un comuicat al companiei de consultanţă imobiliară CBRE România.

În Bucureşti sunt prognozaţi să fie livraţi în următorii ani aproximativ 470.000 de metri pătraţi de centre comerciale, în timp ce construcţia unor proiecte de 430.000 de metri pătraţi a fost oprită. O serie de proiecte şi-au schimbat statutul de centre comerciale, un exemplu în acest sens fiind Armonia Arad, care se află în proces de reconversie într-un parc industrial sau logistic. Pentru 2014 livrările vor include centre comerciale noi, care vor fi localizate în Capitală şi Braşov.

Stocul de spaţii comerciale din România a înregistrat o creştere de 44% în a doua jumătate a anului trecut, comparativ cu primele şase luni ale aceluiaşi an, potrivit raportului CBRE privind piaţa spaţiilor comerciale din România.

Astfel, în România sunt construite proiecte de retail totalizând 2,7 milioane de metri pătraţi, dintre care Bucureştiul deţine 30% (806.000 de metri pătraţi).

„România a demonstrat şi în 2012 că este încă interesantă pentru dezvoltatorii internaţionali de centre comerciale. Companii precum AFI Europe, NEPI, Sonae Sierra, Immochan sau Raiffeisen Evolution dezvoltă proiecte în ţară sau au în plan investiţii în spaţii comerciale. De asemenea, densitatea de metri pătraţi de centre comerciale la mia de locuitori arată că nu doar în Bucureşti există potenţial de dezvoltare, ci şi în oraşe, precum Braşov, Timişoara, Craiova sau Galaţi”, a declarat Luiza Moraru, şeful departamentului de retail al CBRE România.

Anul trecut s-a remarcat preferinţa investitorilor pentru inaugurarea de centre comerciale cu galerii mici, cu o suprafaţă de până la 6.000 de metri pătraţi.

„Principalul motiv îl constituie timpul mai scurt pentru dezvoltarea unui astfel de proiect, de la accesarea finanţării până la inaugurare, spre deosebire de cel necesar pentru construirea unui centru comercial de tip shopping mall”, a explicat Moraru.

Nivelul livrărilor din 2012 reprezintă 6% (150.000 de metri pătraţi) din stocul de centre comerciale moderne, o cifră de patru ori mai mică decât cea înregistrată în 2008 (aproximativ 670.000 metri pătraţi). Şase centre comerciale au fost inaugurate în semestrul al doilea al anului trecut, dintre care doar Ploieşti Shopping City este singurul de tip „shopping mall”.

În Capitală au fost finalizate trei centre comerciale, şi anume Cora Rahova, InterCora Mihai Bravu şi Auchan City Crângaşi, a căror suprafaţă însumează 35% din totalul noilor livrări din a doua jumătate a anului trecut.

Media naţională privind raportul de spaţii comerciale la mia de locuitori a fost de 127 de metri pătraţi la sfârşitul lui anului trecut, în timp ce în Bucureşti media este de 416 metri pătraţi. Lider în topul primelor 10 oraşe din România cu cel mai mare raport de spaţii comerciale la mia de locuitori îl ocupă Suceava (1.118 metri pătraţi).

În ceea ce priveşte retailerii activi anul trecut, nume importante de comercianţi din zona de fashion ca C&A, H&M, mărcile Inditex, New Yorker, Kenvelo Group, Reserved, Takko, Deichmann, Humanic, precum şi jucători din zona alimentară precum Penny Market, Profi, Lidl, Mega Image sau Carrefour Express şi-au continuat planurile de extindere a propriilor reţele şi în semestrul al doilea din 2012.

De asemenea, cei trei lideri din domeniul electrocasnicelor, Altex, Domo şi Flanco, au fost activi şi în această perioadă a anului, cu deschideri de magazine în centre comerciale din ţară. Noile prezenţe de pe piaţa locală de anul trecut sunt Subway, CCC şi Oodji.

În ultimul trimestru al anului trecut, pe piaţa de lux din Capitală a intrat brandul Roberto Cavalli, iar primul magazin a fost deschis în galeria hotelului Marriott. Cinema City a inaugurat două noi investiţii de tip cinema multiplex anul trecut, în Maritimo Constanţa şi Ploieşti Shopping City, consolidându-şi astfel poziţia dominantă în România.

Pe de altă parte, mărcile internaţionale precum Burger King, Kiabi şi InterEx au decis să-şi retragă afacerile din România în 2012.

Chiria prime şi randamentul prime au rămas la acelaşi nivel ca în trimestrele precedente 50 euro/mp, respectiv 8,75/mp. Valoarea chiriei prime înregistrată pentru Bucureşti este mai mare decât cea de la Sofia, în timp ce, Varşovia, Budapesta şi Praga conduc în topul regiunii, ca şi în cazul stocului de centre comerciale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...