Străinii au pompat în industria agroalimentară 90 de milioane de euro. O treime din sumă provine de la americani

Investitorii străini au făcut în primele opt luni ale acestui an infuzii de capital în valoare totală de 90,4 milioane de euro în industria agroalimentară. Cei mai mulţi bani provin din Statele Unite ale Americii pentru dezvoltarea unui business cu seminţe.
Alina Stanciu - mar, 11 oct. 2016, 20:56
Străinii au pompat în industria agroalimentară 90 de milioane de euro. O treime din sumă provine de la americani

Companiile cu capital străin din industria agroalimentară, inclusiv producătorii şi distribuitorii de imputuri, au adus în România, în primele opt luni ale anului, peste 90,4 milioane de euro, potrivit calculelor ECONOMICA.NET realizate pe baza informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. 

Din această sumă, aproximativ 28,7% (25,9 milioane de euro) provin din Statele Unite ale Americii, ţara de origine a Remington Holding International (RHI), unul dintre cei mai mari producători de seminţe pentru agricultură din SUA şi din lume şi care, potrivit termene.ro, controlează Moldova Seminţe SRL, activă pe poaţa producţiei şi distribuţiei de seminţe din ţara noastră. Majorarea de capital a fost realizată pentru a stinge o datorie pe care Remigton Holding International o avea de recuperat de la compania pe care o controlează alături de cetăţeanul american John F Overbeck şi Remington Switzerland Holding Sarl (societatea care a preluat în august 2016, în totalitate, acţiunilor Remington Holding International).

„Societatea (Moldova Seminţe SRL n.red) și asociatul RHI au încheiat contractul de împrumut din data de 2 martie 2016 prin care RHI a împrumutat Societatea cu o sumă de 26.053.798,48 EUR. Asociații decid majorarea capitalului social al Societății prin compensarea creanței rezultate din Contractul de Împrumut, cu părți sociale ale Societății”, arată o decizie din luna mai publicată în Monitorul Oficial. 

Urmează o investiţie a austriecilor de la Agrana, cel mai mare jucător pe piaţa zahărului din România. Compania austriacă a făcut în perioada analizată o majorare de capital în valoare de 14,8 milioane de euro. Producătorul deţine trei fabrici în România, la Roman şi Buzău unde procesează sfeclă de zahăr şi zahăr brut, una de amidon la Ţăndărei şi o unitate de producere a sucurilor la Vaslui.

Contactaţi de ECONOMICA.NET, oficialii Agrana nu au răspuns solicitării noastre referitoare la scopul acestei majorări de capital. 

Nu în ultimul rând, a treia cea mai mare majorare de capital, de 4,2 milioane de euro, vine din Luxembourg şi Olanda pentru Ro Agriculture Investment SICAV-SIF. Este vorba despre un fond de investiţii deţinut de VP Bank, cea mai mare bancă independentă din Liecht­en­stein, care a încheiat mai multe contracte de vânzare tip lease-back (vânzare a unui activ pe termen lung şi inchirierea sa în regim de leasing) pe o suprafaţă de teren de aproximativ 4.800 de hectare, din care 3.200 de hectare în judeţele Galaţi şi Vaslui, iar restul în Timiş şi Arad.

Detalii AICI 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cel mai vechi tramvai din București: Fabricat în urmă cu peste 90 de ani, vedetă la Buftea, stă nefolosit în depoul Dudești FOTO
Cel mai vechi tramvai din București: Fabricat în urmă cu peste 90 de ani, vedetă la Buftea, stă nefolosit în depoul ...
Cel mai vechi și valoros tramvai din patrimoniul Bucureștiului ar putea fi readus la starea de funcționare pentru a participa ...
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
"Statele Unite desfăşoară o operaţiune specială pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei în timp ce dau vina ...
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 1,47 cazuri la mia de locuitori, ...