Străinii care au investiti joi în titlurile de stat au dus cursul sub 4,37 lei/euro la finalul zilei

Moneda naţională a continuat să se aprecieze spre finalul sesiunii interbancare, iar cotaţiile au coborât sub 4,37 lei/euro, ca urmare a vânzărilor de euro realizate de jucătorii străini care au investit în obligaţiunile de stat în lei scoase la vânzare de Ministerul Finanţelor.
Economica.net - joi, 10 ian. 2013, 15:14
Străinii care au investiti joi în titlurile de stat au dus cursul sub 4,37 lei/euro la finalul zilei

În jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,3625 – 4,3680 lei/euro, semnificativ sub cotaţiile de miercuri de la aceeaşi oră, de 4,4090 – 4,4110 lei/euro.

Leul a început să se aprecieze încă de miercuri seara, după închiderea pieţei locale, cotaţiile coborând până la la 4,3890 lei/euro.

La deschiderea şedinţei iterbancare, euro a fost transferat la 4,3925 – 4,3950 lei, iar cotaţiile au continuat să scadă treptat, minimul atins în sesiunea de joi fiind de 4,3650 lei/euro.

Potrivit dealerilor, ordinele de vânzare de euro au provenit în principal de la jucătrii străini care au investiti în titlurile de stat vândute joi de Finanţe, iar volumele tranzacţionate s-au intensificat după publicarea rezultatului licitaţiei.

„Surprinzător este că rata de schimb nu s-a dus mai jos. Nu excludem varianta ca BNR să fi temperat aprecierea leului prin cumpărări de euro, în contul vânzărilor din decembrie”, a spus un dealer.

Ministerul Finanţelor Publice a atras joi 1,8 miliarde lei prin obligaţiuni cu scadenţa în octombrie 2015, de peste trei ori mai mult faţă de valoarea indicavă, iar randamentul a coborât la 6,03%, în condiţiile în care cererea a continuat să fie ridicată.

Valoarea programată a operaţiunii a fost de 600 milioane lei, însă băncile au subscris titluri de opt ori mai mult, de 5,2 miliarde lei.

Unii dealeri spun că eventuale aprecieri ale leului vor fi limitate în perioada următoare, investitorii aşteptând rezultatul discuţiilor dintre Guvern şi delegaţia FMI care soseşte săptămâna viitoare la Bucureşti.

Referinţa publicată joi de Banca Naţională a României (BNR) a coborât cu 3,33 bani faţă de miercuri, la 4,3753 lei/euro, un nou minim din aprilie 2012. Un curs inferior celui de joi a fost publicat de banca centrală la 27 aprilie, de 4,3747 lei/euro.

Pentru dolarul american, banca centrală a anunţat o rată de schimb în scădere cu 3,35 bani, 3,3393 lei/dolar.

Rata de referinţă pentru francul elveţian a scăzut de la 3,6465 lei/franc la 3,6191 lei/franc. Rata oficială de joi reprezintă pentru franc nivelul minim din 15 mai 2012, dată când moneda elveţiană a fost cotat la 3,6063 lei.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile afişate joi de băncile comerciale pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi au urcat uşor, de la 5,28 – 5,78% la 5,3 – 5,8% pe an. În acelaşi timp, dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână au rămas la 5,36 – 5,86% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...