Strategia naţională pentru agricultură – Forma finală a draftului planului va fi elaborată până la finalul anului (MADR)

Forma finală a draftului planului naţional strategic va fi elaborată până la finalul anului, pentru realizarea acestuia fiind necesare regulamente pe care trebuie să le realizeze Uniunea Europeană, a susţinut, joi, Marius Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la Forumul Antreprenorilor din Industria Agricolă.
AGERPRES - joi, 16 sept. 2021, 14:47
Strategia naţională pentru agricultură - Forma finală a draftului planului va fi elaborată până la finalul anului (MADR)

„Până la sfârşitul anului vom avea o formă finală (a draftului planului  naţional strategic – n. r.). Acum trebuie să înţelegem că în ceea ce priveşte Politica Agricolă Comună în cadrul trialogului s-a luat decizia, s-a finalizat această negociere, însă regulamentele care stau la bază şi reglementează litera de lege, să spun aşa, a Politicii Agricole Comune încă nu sunt finalizate. Deci, noi pe ceea ce lucrăm acum, lucrăm un draft în baza unor drafturi ale Regulamentelor Uniunii Europene. Când Uniunea Europeană va finaliza aceste regulamente, vom şti clar care este fine tuning-ul, să spun aşa, în care vom finaliza acest plan naţional strategic. Cel mai important este finalizarea regulamentelor care stau la baza Politicii Agricole Comune şi cu siguranţă când aceste regulamente vor fi finalizate Uniunea Europeană va comunica şi un termen clar până când va trebui să punem în formă finală acest plan naţional strategic. Se vehiculează la nivelul Uniunii Europene că solicitarea pe aceste drafturi ale planului naţional strategic va fi sfârşitul anului acesta. Noi cu siguranţă vom îndeplini toate termenele solicitate de Uniunea Europeană”, a spus Marius Micu, pentru Agerpres.

El a precizat că instituţia se află într-un stadiu foarte evoluat în ceea ce priveşte acest plan. De exemplu, partea de intervenţie pe Pilonul II vine din analiza swot şi analiza nevoilor.

„Unde mai trebuie şi unde continuă discuţiile sunt pe acele condiţionări impuse prin Politica Agricolă Comună. Va trebui să stabilim, de exemplu, ecoschemele. Dar nici aici nu va fi o discuţie foarte complexă, întrucât noi avem ecoscheme. Trecem prin două programe, două exerciţii financiare şi imaginea generală o avem. Important este să stabilim cuantumul sumelor pe fiecare element în parte”, a adăugat Micu.

De asemenea, acesta a menţionat că draftul planului naţional strategic va intra în consultare publică cu mediul asociativ, iar ulterior se va elabora o variantă finală a acestuia.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...