Strategia nouă a OMV: Renunță la petrol și gaze până în 2050, oprește orice investiție în Rusia, se concentrează pe afacerile cu plastic și carburanți sustenabili

OMV și-a publicat noua strategie 2030. În esență este vizată reducerea producției și utilizării de petrol și gaze fosile pentru a produce carburanți și energie electrică iar focusul va fi pe industria chimică, în paralel cu preocuparea pe zona de energie geotermală, regenerabilele clasice și soluțiile de stocare a carbonului. Foarte important pentru România, OMV, care este acționar majoritar al Petrom arată că investițiile în gaze vor mai fi derulate până în anul 2026.
Mihai Nicuţ - mie, 16 mart. 2022, 09:52
Strategia nouă a OMV: Renunță la petrol și gaze până în 2050, oprește orice investiție în Rusia, se concentrează pe afacerile cu plastic și carburanți sustenabili

Mai întâi iată un video scurt cu noua strategie, după care puteți citi în detaliu:

“Pe baza acestei noi strategii reprezentând cea mai fundamentală schimbare strategică din istoria companiei, OMV își propune să devină o companie cu emisii nete zero până cel târziu în 2050. Segmentul de Chimie și Materiale va fi motorul de creștere al companiei. Acesta urmează să fie consolidat, extins și diversificat în mod substanțial, cu scopul de a deveni lider la nivel global în soluțiile economiei circulare. Afacerea de Rafinare și Marketing urmează să devină un furnizor lider european de combustibili durabili, materii prime și soluții de mobilitate. În conformitate cu ambiția de a deveni o companie net-zerot, OMV își va reduce producția de petrol și gaze cu aproximativ 20% până în 2030 și va înceta complet producția de petrol și gaze până în 2050. În același timp, segmentul de afaceri Explorare și Producție va investi în energia geotermală și captarea și stocarea carbonului (CCS), valorificând activele și capacitățile existente și contribuind la o societate mai durabilă”, arată compania într-un comunicat.

Produse chimice și materiale: motor de creștere, echilibrând sustenabilitatea și rentabilitatea

Afacerea cu produse chimice și materiale va fi în continuare consolidată, extinsă și diversificată pentru a deveni principalul motor de creștere al Grupului OMV. Impulsat de piețele asiatice, cererea globală de poliolefine virgine este de așteptat să crească, peste creșterea PIB-ul global, până în 2030. Poliolefinele sunt cel mai mare segment de piață în producția de bunuri din plastic și rămân esențiale pentru diverse industrii, cum ar fi energia, industria auto, a ambalajelor, construcțiile și asistența medicală. Un factor cheie pentru modelele de afaceri durabile pe termen mediu și lung este creșterea materiilor prime regenerabile, a bioplasticelor și dezvoltarea de soluții circulare. Se estimează că cererea de poliolefine reciclate va crește la nivel global de trei ori mai repede decât polimerii virgini până în 2030.

Scopul OMV este de a deveni un furnizor global de top de soluții de poliolefine. Orientările strategice importante includ extinderea afacerii pe piețe atractive, în special în America de Nord și Asia, precum și construirea unei producții durabile de poliolefine, reprezentând până la 40% din producția totală de poliolefine din Europa. Pe lângă aceasta, Grupul OMV intenționează să se poziționeze ca lider în domeniul soluțiilor de energie regenerabilă și de economie circulară. Creșterea va fi realizată și prin diversificarea portofoliului către produse adiacente și noi grupuri de produse.

Compania poate construi pe o poziție puternică. În calitate de producător global de poliolefine, cu o capacitate chimică de bază de 7 milioane de tone metrice pe an și aproximativ 6 milioane de tone metrice de poliolefine, Grupul OMV este printre primii 10 producători de poliolefine la nivel mondial. Capacitățile extinse de inovare cu centre de inovare din Austria, Suedia, Finlanda și Abu Dhabi, precum și 10.000 de brevete depuse și acordate cu succes reprezintă o bază solidă pentru succes în viitor.

OMV intenționează să obțină o creștere integrată, atât în ​​​​olefine, cât și în poliolefine, bazându-se pe fundamentele solide ale pieței de produse chimice, cum ar fi ratele atractive de creștere, expunerea la diverse industrii și cele mai bune randamente ale activelor. O nouă instalație de dehidrogenare a propanului, care va fi pusă în funcțiune în Kallo, Belgia, în 2023, va fi cheia extinderii poziției de monomeri a OMV în Europa. Proiecte precum ReOil vor ajuta la înlocuirea materiilor prime cu unele durabile.

Parteneriatul de succes al OMV cu Borouge, cu sediul în Abu Dhabi, este principalul vehicul pentru satisfacerea cererii în creștere a clienților din Orientul Mijlociu și Asia. Cu un nouă instalație de cracare, care produce 1,5 milioane de tone metrice de etilenă și două fabrici Borstar care produc 1,4 milioane de tone metrice de polietilenă pe an, Borouge va deveni cel mai mare complex de poliolefine din lume situat într-un singur loc. În America de Nord, expansiunea va fi condusă de joint venture-ul între Baystar și TotalEnergies.

În general, aceste proiecte de creștere vor crește vânzările de monomeri cu 35% și de poliolefine cu aproximativ 30%.

„Chimia și materialele nu vor fi doar motorul nostru de creștere, ci vor echilibra sustenabilitatea, riscul și rentabilitatea și ne vor consolida reziliența la dinamica pieței”, a spus CEO-ul companiei, Albert Stern.

Se așteaptă ca tehnologiile brevetate de reciclare chimică, precum și tehnologiile standard și avansate de reciclare mecanică să sprijine OMV să devină un lider global în soluții de economie circulară.

Rafinare și marketing: focus pe combustibili durabili, materii prime și oferta de mobilitate de top

În rafinare, OMV se străduiește să devină un lider la poducția de combustibili durabili și materii prime chimice în Europa. Producția de combustibili fosili va scădea în conformitate cu modelele de cerere în schimbare, în timp ce integrarea cu segmentul de afaceri Chimice și Materiale va fi impulsionată și aprofundată.

În timp ce potențialul de piață al rafinăriilor europene care folosesc combustibil fosil va scădea semnificativ, atât în ​​ceea ce privește volumele, cât și marjele, combustibilii regenerabili și materia primă chimică durabilă vor crește. În consecință, OMV își va optimiza rafinăriile integrate din Schwechat și Burghausen pentru a maximiza utilizarea resurselor fosile de înaltă calitate și pentru a crește ponderea materiei prime durabile. Cele trei rafinării europene din Austria, Germania și România vor continua să fie conduse ca un singur sistem integrat, optimizând utilizarea și maximizând marjele.

Producția de combustibili durabili și materii prime chimice va crește la 1,5 milioane de tone metrice pe an până în 2030, combustibilii durabili pentru aviație reprezentând aproape jumătate din volume.

Martijn van Koten, membru al Comitetului executiv responsabil pentru rafinare a spus: „În rafinare, OMV se îndepărtează de materiile prime fosile pentru a deveni un lider și inovator de combustibili durabili și materii prime chimice în Europa. Acest lucru va conduce și va aprofunda integrarea cu afacerea noastră cu produse chimice și materiale.”

În marketing, OMV va crește profitabilitatea și va dezvolta în continuare potențialul de piață existent printr-o creștere semnificativă în sectorul de afaceri non-combustibil. Segmentul de vânzare cu amănuntul va fi rezilient, dar va trece din ce în ce mai mult de la combustibil la încărcarea vehiculelor electrice, hidrogen și convenience. Un portofoliu de combustibili premium durabili, bazați pe biocombustibili și combustibili sintetici, va compensa scăderea combustibililor fosili. OMV intenționează să ridice contribuția afacerii cu amănuntul fără combustibil cu aproximativ 30% la marjele companiei până în 2030.

OMV își extinde capacitățile pentru a profita de creșterea încărcării vehiculelor electrice, valorificându-și poziția puternică de retail în Europa Centrală și de Est. Investind peste 400 de milioane de euro până în 2030, OMV va oferi până atunci peste 2.000 de puncte de încărcare electrică la stațiile de alimentare pe autostrăzi și rute de tranzit, plus aproximativ 17.000 de puncte de încărcare pentru birouri.

OMV urmărește, de asemenea, să crească vânzările de combustibil durabil pentru aviație la peste 700.000 de tone metrice – cu mult dincolo de obligațiile din reglementări – și va viza piața de conformare voluntară, care este în creștere.

Explorare și producție: reducerea fosilului și dezvoltarea soluțiilor de energie durabilă

În conformitate cu tranziția energetică în curs, afacerea de Explorare și Producție va sprijini transformarea Grupului OMV ca generator de numerar robust și se va concentra pe îmbunătățirea în continuare a portofoliului său de active. Se prevede o scădere a producției de țiței cu aproximativ 30% și a producției de gaze naturale cu aproximativ 15% până în 2030. Investițiile în producția de petrol și gaze vor fi continuate până în 2026, cu accent pe dezvoltarea proiectelor de gaze, după care va scădea semnificativ. Ponderea gazelor va crește la peste 60%. Producția de petrol și gaze pentru utilizare energetică va fi oprită complet până în 2050. Începând cu 1 aprilie 2022, afacerile de vânzări de gaze și logistică, excluzând OMV Petrom, vor fi consolidate în E&P pentru a stimula sinergiile.

În același timp, OMV va investi aproximativ 5 miliarde EUR în dezvoltarea afacerilor cu emisii scăzute de carbon, de exemplu energia geotermală și captarea și stocarea carbonului (CCS) pentru a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră. În energia geotermală, OMV își vede avantajul în experiența sa acumulată deja. Se preconizează că producția va ajunge până la 9 TWh până în 2030. OMV își dezvoltă, de asemenea, activitatea CCS pentru a compensa emisiile absolute. Ținta pentru 2030 este să se ajungă la 5 milioane de tone stocate pe an.

OMV își va extinde, de asemenea, producția de energie solară și eoliană la cel puțin 1 TWh și va explora oportunitățile în soluțiile de stocare a gazului și a hidrogenului. Pe lângă reducerea amprentei de CO2, OMV lucrează și la reducerea emisiilor de metan. În conformitate cu angajamentul său față de inițiativa Băncii Mondiale, arderea la faclă și evacuarea gazelor asociate din producția de petrol vor fi eliminate treptat până în 2030. În paralel, măsurarea emisiilor de metan va fi îmbunătățită, la fel și detectarea avansată a scurgerilor de metan.

 

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...