Strategia pentru CFR Marfă: Prin ce proceduri se încearcă evitarea situației de la Oltchim

Guvernul va include în strategia de privatizare a CFR Marfă o serie de proceduri de pre-calificare a investitorilor, legate de cifra de afaceri, experienţa în domeniu şi capacitatea financiară, documentul urmând să fie discutat, marţi, 5 februarie, în CSAT şi aprobat a doua zi de Executiv.
Economica.net - mar, 29 ian. 2013, 21:51
Strategia pentru CFR Marfă: Prin ce proceduri se încearcă evitarea situației de la Oltchim

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi seara, la RTV, că a discutat pe această temă cu preşedintele Traian Băsescu şi că acesta a fost de acord cu vânzarea companiei, dar cu condiţia ca procedura de atribuire să fie diferită de cea aplicată în cazul încercării de privatizare a Oltchim, respectiv de licitaţie deschisă.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Dicoanecu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Guvernul s-a angajat în ultimele negocieri cu FMI să publice anunţul de privatizare a CFR Marfă în luna martie a acestui an şi să semneze contractul de vânzare a unui pachet majoritar de acţiuni până la jumătatea lui mai, tranzacţia urmând să fie încheiată atunci când „toate condiţiile vor fi îndeplinite”.

„Pentru CFR Marfă, pregătirile sunt avansate în vederea vânzării unui pachet majoritar de acţiuni către un investitor strategic. Vom organiza o licitaţie publică pentru selectarea căştigătorului şi intenţionăm să încheiem tranzacţia cât mai curând posibil, imediat ce toate condiţionalităţile din acordul de vânzare-cumpărare vor fi îndeplinite”, în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI obţinută de MEDIAFAX.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat însă că ar fi cel mai fericit dacă până în 20 iunie s-ar putea privatiza CFR Marfă, precizând că până la jumătatea lunii mai va avea lista cu cei care şi-au exprimat intenţia de a participa la privatizare, iar în iunie rămâne desemnarea câştigătorului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că a respins privatizarea CFR Marfă pentru că se propunea varianta derulării procesului prin licitaţie cu strigare, care permite oricui un show televizat, ca în cazul Oltchim, ceea ce i s-a părut „inadmisibil”.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI, în cadrul acordului de tip preventiv aflat în derulare, să vândă participaţii deţinute de stat la companii strategice din domeniile energiei şi transporturilor, inclusiv la CFR Marfă, cu vânzarea unui pachet majoritar.

La sfârşitul lunii noiembrie, preşedintele şi premierul au avut însă o întâlnire la finalul căreia surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că cei doi au convenit să amâne privatizarea CFR Marfă, apreciind că momentul actual nu este prielnic pentru astfel de operaţiuni.

Iniţial, Guvernul s-a angajat faţă de FMI să vândă doar 20% din acţiunile CFR Marfă, dar ulterior s-a decis în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării să fie vândut un pachet majoritar de acţiuni.

Ministerul Transporturilor a anunţat anul trecut că îşi asumă privatizarea CFR Marfă până în decembrie 2012, dar ulterior a comunicat că procedura este întreruptă întrucât strategia de privatizare nu a primit avizul CSAT.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful Geely își extinde imperiul european. După Volvo și o participație la Daimler, a venit rândul unui pachet la Aston Martin
Șeful Geely își extinde imperiul european. După Volvo și o participație la Daimler, a venit rândul unui pachet la ...
Grupul chinez Zhejiang Geely Holding a anunțat preluarea unui pachet de 7,6% din acțiunile producătorului european Aston Martin....
Ucraina: Preşedintele Zelenski anunţă eliberarea a două localităţi din regiunea Herson
Ucraina: Preşedintele Zelenski anunţă eliberarea a două localităţi din regiunea Herson
Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat duminică că forţele ucrainene au eliberat localităţile Arhanhelske şi Mîroliubivka ...
Alegeri în Bulgaria – Partidul fostului premier Boiko Borisov e pe primul loc, dar o alianţă pentru a guverna are şanse mici (exit-polluri)
Alegeri în Bulgaria – Partidul fostului premier Boiko Borisov e pe primul loc, dar o alianţă pentru a guverna are ...
Partidul conservator al fostului premier bulgar Boiko Borisov s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor legislative de ...
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar, luni, 3.10.2022
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar, luni, 3.10.2022
Cursul euro/leu a început prima zi lucrătoare din octombrie, pe piaţa interbancară, peste maximul istoric înregistrat ...