Strategie Romgaz: menținerea declinului natural la max. 2,5% pe an, investiții în noi centrale electice, parcuri fotovoltaice, stocare de CO2

Acționarii Romgaz, cel mai mare producător de gaze al țării sunt chemați astăzi să voteze asupra strategiei de dezvoltare a companiei pentru perioada 2021-2030.
Lidia Neagu - lun, 04 oct. 2021, 09:42
Strategie Romgaz: menținerea declinului natural la max. 2,5% pe an, investiții în noi centrale electice, parcuri fotovoltaice, stocare de CO2

Obiectivele strategice ale Romgaz sunt: reducerea emisiilor de carbon, metan și alte gaze cu minim 10% (la nivelul anului 2030 față de 2020), un declin anual al producției de gaze de sub 2,5%, o marjă a profitului operațional EBITDA cuprinsă între 25 – 40% și o rată ROACE (randament al capitalului investit) de cel puți  12%.

Referitor la primul obiectiv strategic, Romgaz vorbește, printre altele, despre “producerea de energie din surse regenerabile” și aici vorbește despre o capacitate instalată în parcuri fotovoltaice de cel puțin 180 MW. Din aceasta, 60 MW ar trebui să fie operaționali la nivelul anului 2023.

Tot la acest capitol, sumarul strategiei vorbește despre “producerea de energie electrică și termică în sistem cogenerativ, inclusiv prin utilizarea hidrogenului verde, prin acțiuni deținute sau rezervarea de capacitate”.

Și, tot aici, Romgaz analizează posibilitate stocării de CO2:  “Analiza fezabilităţii injecţiei de dioxid de carbon în zăcăminte de gaze epuizate, în perspectiva prestării de servicii de stocare”.

În strategia Romgaz mai apar și deja-cunoscutele proiecte de centrale termice care să funcționeze și cu hidrogen, plănuite în parteneriat cu firma GSP Power, care ar putea primi parțial finanțare prin PNRR. Se spune despre “Analiza fezabilităţii construirii unor centrale de producere a energiei electrice, pe baza de gaze naturale, cu utilizare de energie verde şi hidrogen (posibile locaţii: Halânga, Mintia, Constanţa), în condiţiile asigurării finanţării pe proiect şi cu posibilitatea accesării de fonduri nerambursabile”.

Nu sunt însă singurele centrale pe care compania ar vrea să se coonstruiască și, de altfel, Romgaz vrea să devină cât mai activă pe segmentul energiei electrice, oferind gaze la schimb cu energia electrică produsă. Cităm din sumarul strategiei: “Analiza fezabilităţii şi implementarea proiectelor de construcţie a unor centrale de producere a energiei electrice se vor realiza de către Romgaz sau în parteneriat/parteneriate”, “Analiza fezabilităţii rezervării de capacitate de producţie în centrale de producere a energiei electrice, pe baza de gaze naturale, cu păstrarea proprietăţii ROMGAZ a gazelor naturale şi a energiei electrice astfel produse”. “Rezervarea de capacitate de producţie în centrale de producere a energiei electrice, în condiții de fezabilitate, cu respectarea prevederilor legale aplicabile”.

Compania mai vorbește și despre mici unități de generare de energie electrică, pe care concurenții săi, cei de la OMV Petrom, le au deja: ”Dezvoltare proiecte de tip Gas to Power în condiții de fezabilitate pentru valorificarea rezervelor de gaze naturale din zăcămintele marginale/isolate”.

De menționat că în acest sumar nu se spune nimic despre centrala pe gaze în ciclu combinat de la Iernut, de 400 MW, proiect foarte avansat al Romgaz dar cu probleme juridice și despre care ni s-a promis în trecut că va fi totuși gata în 2022, după mai mulți ani de întârziere.

Producția de gaze

Romgaz este, înainte de toate, producător de gaze naturale și vorbește în strategie despre “Maximizarea factorului de recuperare a rezervelor de hidrocarburi în condiții de siguranță, fiabilitate și dezvoltare durabilă”.

Pe de o parte strategia se referă la extinderea duratei de exploatare a zăcămintelor mature, unde sunt vizate 16 zăcăminte comerciale care asigură aproximativ 56,4 % din producția anuală a companiei, structurate în 9 proiecte. Scopul este maximizarea producţiei şi implicit creşterea factorului de recuperare a rezervelor de gaze, în condiţii de rentabilitate. “Pentru un zăcământ, cel de-al treilea ca mărime în portofoliul companiei, producția anuală a fost dublată”, arată producătorul de gaze. La același capitol, compania mai vorbește despre “forajul și introducerea în exploatare a minimum 21 sonde de exploatare în zone nedrenate”. Ținta tuturor demersurilor este un declin anual al producției de gaze de maximum 2,5%.

Pe de altă parte, strategia se referă la noi explorări și apoi exploatări de gaze în zăcămintele deja concesionate, unde se estimează investiții de circa 1,9 miliarde de lei doar pentru faza de explorare. Vor fi forate 59 de sonde, iar facilitățile de suprafață vor fi extinse. Romgaz exemplifică preocuparea sa pe acest palier cu lucrările în trei perimetre, Caragele, Snagov și Moldova Nord.

Strategia mai are un un punct referitor și la prezența Romgaz în zona offshore, unde se spune despre participația sa minoritară, de 12,2% în blocul Trident, dar și, ceea ce ne interesează mai mult despre proiectul “Neptun Deep” unde scrie despre “Achiziţia ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd. care deţine 50% din drepturile şi obligaţiile aferente perimetrului XIX Neptun Deep din Marea Neagră”,

Romgaz nu spune însă clar dacă a finalizat mult-așteptata tranzacție.

Te-ar mai putea interesa și
Vertiv introduce soluții prefabricate din lemn în loc de oțel pentru centrele de date
Vertiv introduce soluții prefabricate din lemn în loc de oțel pentru centrele de date
Vertiv, furnizor american de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate, cu afaceri și în România, a prezentat o nouă variantă a soluțiilor de centre de date modulare......
Germania: Rata inflaţiei, la cel mai redus nivel începând din iunie 2021
Germania: Rata inflaţiei, la cel mai redus nivel începând din iunie 2021
Rata anuală a inflaţiei în Germania s-a atenuat semnificativ în noiembrie, ajungând la cel mai scăzut nivel din iunie ...
Greva CFR a fost anulată. S-a ajuns la un acord pentru încetarea conflictului de muncă
Greva CFR a fost anulată. S-a ajuns la un acord pentru încetarea conflictului de muncă
Greva CFR, anunţată de Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane (FNFMCV), nu va mai avea loc, întrucât ...
Autostrada Bucureștiului: A fost deschisă circulația pe lotul 2 Nord, între DN1 și A3 VIDEO
Autostrada Bucureștiului: A fost deschisă circulația pe lotul 2 Nord, între DN1 și A3 VIDEO
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a deschis miercuri circulația pe lotul 2 al Autostrăzii ...